Advertisement

Saturday, 31 December 2011

Untuk Mu Ibu - Exists


Untuk Mu Ibu didedikasikan khas buat Mak aku dan juga para ibu di seluruh dunia. Juga Al-Fatihah buat Arwah Mak sahabatku,Oni yang telah pulang ke rahmatullah pada Isnin 26 Dis yang lalu. Moga-moga rohnya ditempatkan dikalangan orang orang yang soleh dan solehah. Amin...

*oni mesej aku luahkan perasaan dia. aku yang baca pun boleh sayu rasa nak nangis je. semoga kau tabah oni.

Saturday, 24 December 2011

Membuang Cuti di Rumah

Assalamualaikum

berada di rumah sudah. rasa seronok bila balik rumah. dapat makan-makan (walaupun sebenarnya kadang-kadang lauk selalu habis dengan cepat dan kau tidak sempat merasa pun sampai cari ceruk mana ada makanan lagi, hahaha). dapat lepak-lepak tengok tv (cerita yang paling aku tunggu scent of woman!). dapat tidur-tidur (wahh, sejak bila kau jadi seorang yang suka tidur nih..haila..). dapat apa lagi..dapat lari dunia kampus, haha (kadang-kadang aku penat dengan hidup kampus tapi hidup kampus harus mesti wajib diteruskan juga).

cuti seminggu sebelum final exam. balik rumah konon nak study sikit. bawaklah balik buku pembangunan diri, subjek yang kena membaca. harapnya dapatlah membaca. harapannn lah. dengan suasana rumah yang macam buat aku rasa aku bukan student, memang tak lah nak bukak buku kan. esok pulak nak balik perak. bercuti dikampung dua tiga hari. biasalah, bawak cucu menantu melawat atuk. maka, harapan nak baca buku lagi memang agak tipis. dan masa study aku sebelum final exam mesti dah berbaki sedikit je. cobaan sungguh kan nak study ni. kalau tak kuat habislah aku.

dalam hati rasa tak sabar nak habis final exam. walhal tak study habis habis lagi. asyik fikir nak cuti je..haha. cuti sem ni aku buat part time dekat tempat lama aku kerja. mana lagi kalau bukan dalam shopping complex warta tu. kerja sabtu ahad pun jadik lah. kurang-kurang isnin sampai jumaat aku boleh berkhidmat dekat rumah, sabtu ahad pulak kerja mencari sesuap topup (almaklumlah bila tak kerja duit nak topup pun susah). takut jugak nak kerja balik ni. kot kot aku lupa ke apa ke kan..haha (ngade-ngade ah kau!)

uishhhh, dekat pukul dua dah. mau lepas ni mak aku bangun mintak broadband, haha. okey sampai sini je mencoret membuang post lama mengganti post baru..ahakss. adioss!

selamat malam semua. selamat bermimpi indah. selamat bercuti bagi mereka yang ukm.

Wednesday, 14 December 2011

Wordless Wednesday Four : Wedding Of The Year




nota kecik :
*next is my turn???..omoooo..

Friday, 2 December 2011

Mimpi Seekor Nyamuk




Seekor nyamuk memberitahu sahabatnya, seekor belalang hijau : "Aku bermimpi semalam."

"Kau mimpi apa?"

"Aku bermimpi aku hisap darah segar kenyang-kenyang. Seronok sangat."

"Wah, tu mimpi yang hebat!"

"Ya dan aku sangat gembira."

Belalang melihat perut sang nyamuk, kempis. Keesokan harinya, sang nyamuk bercerita lagi. 

"Aku bermimpi indah lagi semalam. Kali ni lebih hebat. Aku mimipi WHO(World Health Organization) telah mengharamkan pengunaan sebarang jenis ubat nyamuk sebab ia membawa kesan yang tidak baik untuk kesihatan. Wah, seronoknya! Tak perlulah lagi aku terbang lintang-pukang menyelamatkan diri setiap kali manusia guna ubat nyamuk."

"Hah, hah, hah! macam-macam mimpi kau. Aku ni tidur mati tiap-tiap malam."

Sang nyamuk tergelak gembira dan menari-nari. Hari yang berikutnya, sang belalang hijau pula menegur sang nyamuk : "Engkau bermimpi indah lagi? tersenyum memanjang."

"Tepat tekaan kau tu. Semalam aku bermimpi lagi hebat. Aku bermimpi nyamuk diiktiraf sebagai serangga yang dipelihara dan tidak boleh dibunuh. Wah, indahnya hidup ni!"

Sang belalang melihat lagi perut sang nyamuk. Makin kempis. Rupa-rupanya nyamuk masih tenggelam diulit mimpi.

Pengajarannya ramai manusia hanya bermimpi dan berkhayal, namun hakikatnya tgidak pernah melakukan apa-apa. Jangan jadi Muslim yang menyangka mereka telah cukup amal sehingga berangan-angan pasti mendiami syurga, sebaliknya imbangilah amalan yang dilakukan dengan campuan dua ramuan; khauf (takut) dan raja'(harap).

Thursday, 1 December 2011

Entri Tak Terluah

Assalamualaikum

sambil tengok post yang lama lama sekali semacam terpanggil nak buat sesi luahan hati. dah lama jugak tak buat sesi luahan hati dekat mizs jah ni. hai MJ!meh dengar aku nak luah perasaan jap.

hari ni dan hari sebelum sebelum ni kolej aku takde air. bukan kolej aku je, ada beberapa kolej di ukm yang takde air juga. maka aku pun merempat tidur di kolej member yang ada air. dan Alhamdulillah hari ni air dah ada  walaupun ada ura-ura kata mungkin sekejap je ada air. takpelah sekurang kurangnya aku sempat nak tadah air sebaldi kecik aku tu daripada tak tadah langsung kan. kalau habis je sebaldi kecik air aku tu, apalagi kali ni aku nak balik rumah! aku ni kadang-kadang baik sangat tak nak balik rumah yang sekangkang kera tu, hahaha. (kalau balik rumah takdapat nak online!!opss..haha)

sebenarnya itu bukan lah luahan hati sebenar aku. tiba-tiba benda yang aku nak luahkan tak terluah. kadang-kadang aku memang boleh jadi macam tu. rasa stress tapi tak nak cakap. rasa sedih tapi buat buat gembira. rasa nak berhenti belajarrr!! tapi buat buat macam takde apa. haishhh...=_='

okey tu je. lepas ni nak tulis cerita pendek dalam solusi pulak. lama dah tak copy paste solusi heeheee.

nota kecik :
*ohh ye, lagi tiga minggu nak cuti sebelum final exam. lagi aku stresss.

Sunday, 27 November 2011

Pengalaman Berbasikal yang SuperBest!

Assalamualaikum

badan sakit sakit habis dok kayuh basikal semalam.paling ketara sekali lenguh dekat peha dengan p.... la..haha. serius sakit kot sebab tempat duduk basikal tu la. lain kali nak letak kain bagi lembut sikit duduk.

akhirnya merasa juga aku berbasikal setelah kian lama memendam rasa (perghh ayat kau). eksaited giler kot bila nampak promo berbasikal ni. terus aku tanya basikal sendiri ke?nasib baik dorang sediakan basikal kalau tak mana aku nak curi basikal kan. hajat hati nak beli basikal tak tercapai lagi. sabar na mj oii.



memang mencabar fizikal betullah. minda kalau tak kuat memang tak dapat de nak teruskan cabaran ni. bagi kami kami yang baru pertama kali berbasikal haruslah rasa macam ni satu pencapaian yang bagus sebab dapat berbasikal sejauh 60km ke 80km eh..haha lupe sudah. tapi bagi otai otai mesti dorang kata kacang je nih, kan kan kan. ouh ye aktiviti ni ramai perempuan yang join. aku taktau la mana pergi sang laki laki fakulti aku tu. ada lelaki yang join, tapi senior la semua.

kami gerak dalam jam 8pagi. masa tu dah rasa tak sabarnya! seronok pun ada sebab berbasikal ramai ramai sambil diawasi pakcik pakcik polis. memang rasa jalan tu aku yang punya lah hahhaha. pengalaman pertama yang aku belajar adalah brek mana kau patut guna dan gear mana yang sesuai. mula mula tu aku asyik main brek depan je (konon konon betul lah kot tu, tangan kanan main gear tangan kiri main brek). sekali tiba tiba orang depan brek, aku pon brek kan dah terkedepan. habis effect dekat orang belakang sekali. masa ni memang jatuh la kan, aku dengan orang belakang sekali jatuh. alhamdulillah takde pape. huhu baru keluar ukm dah jatuh. takpe takpe, kalau tak jatuh kita taktau apa salah kita, kan. maka, guna brek belakang je ye kawan-kawan.

part gear pulak, aku ingat kena statik guna gear tu je. rupa rupanya kau kena mainkan jugak gear tu ibarat kau naik motor, kereta dan seumpamanya. yelah selama ni bawak basikal takde gear, basikal tua yang dekat kampung tu je aku guna. bila dah tau macam sedap lah sikit kayuh basikal tu. lepas tu masa sampai dekat bukit. yang ni memang mencabar tenaga fizikal sungguh sungguh. kau kena main gear rendah dan teruskan kayuhan. kalau lambat tukar gear memang penat lah kau nak mendaki bukit. tapi memang penat pun even da tukar awal-awal =_='. turun bukit adalah perkara paling syok sekali hahaha. memang laju giler dan kau kena tukar gear balik, main brek. kalau tak, memang icu lah kan.

okey nak dipendekkan cerita (sebab macam dah panjang sangat nih =_=') kami pun sampai Sungai Tekala sekitar jam 11 dengan selamatnya setelah mengharungi beberapa dugaan, alhamdulillah. aku yang konon-kononnya nak mandi sungai tak mandi pun. lepas makan makan nasik ayam yang sedap tak tipu punya aku pun duduk lepak lepak dengan najiha (punya panjang cerita, sekarang baru nak masukkan nama member hahaha). masa ni hujan renyai renyai sambil jawab soal selidik budak uitm (dan dan je ade soalselidik kan). setel solat zohor terus gerak balik.

perjalanan balik ni memang adventure habis lah. kau berbasikal dekat tengah tengah highway yang segala macam jenis kenderaan memang super laju. perghh, kalau takde abang abang senior yang jaga taktau la nak kata apa. terima kasih abang abang senior (sebenarnya dorang pangkat adik-adik, tapi sebab dorang senior kan). tambah pulak dengan hujan lebat sekejap tapi masa ni kitorang berteduh dulu baru sambung berbasikal.

okey aku rasa macam tak pendek je cerita aku. makin panjang lagi adalah. maka, kitorang sampai ukm jam 4.45 petang (ikut jam aku). ada sesi luahan perasaan kejap (aku part ni memang tak reti nak luah perasaan macam mana, clueless lah kata orang..hahaha), sesi bergambar, sesi ambil makanan dan sesi bersurai. see, banyak sesi kan kitorang. sampai je kolej mandi mandi apa semua tak terus baring online dulu!hahaha. macam tak penat je gaya kan. aku online kejap je kot nak tengok isu isu terbaru (konon je). haaa, lupa pulak tadi ada makanan kan. mee goreng pun sedap tak tipu punya.(haha, taktau la sebab lapar ke memang mee tu sedap)

akhir kalam aku rasa berbasikal antara satu benda yang sangat mencabar dan sebab tu jugalah tagline dia Minda Atasi Fizikal. bila minda kita kata kau boleh buat walaupun memang dah tak larat konpem kau boleh. aku tertanya-tanya, kalau aku aplikasikan tagline ni dekat study mesti tak jalan hahaha. 

Salam Ma'al Hijrah 1433 semua ^_^

nota kecik : 
*selain fotografi aku memang suke giler dgn basikal. padahal sabtu tu ada meeting kelab foto..kot haha. orang kata kita kena buat benda yang kita minat. dlm kes aku dua dua aku minat. ate?mcm mane ni?






Wednesday, 16 November 2011

Exam Midsem yang Best!

Assalamualaikum

pagi ni baru rasa macam ada nafas sikit setelah semalam semput buat maraton baca nota untuk exam malam tu. haaa, kau sekali nafas je tulis, haha. pagi ni juga dapat baca al-mathurat bukan dalam keadaan lori hantu yang gila (tak boleh nak buat perbandingan dengan ktm sebab ktm tak laju sangat, hehe). pagi ni juga boleh bersenang lenang sekejap sebelum buat lagi sekali maraton bacaan nota sebelum exam malam ni, hahaha.

semalam memang betul betul rasa macam - eh,apsal lah aku tak study macam ni hari hari, masa tu baru sedar diri sikit. bukan la study hari hari tu maksudnya kau kena study je, tapi study sambil memahamkan setiap apa yang dibaca. orang kata study smart eh?ke bijak belajar?haaa, gitulah. dan masa tulah aku rasa macam study subjek pembacaan pun harus secara berkumpulan sebab kita boleh terus keluarkan idea dan pendapat kita bila ada rakan kita yang tak faham. nampak kan, sangat mudah sebenarnya belajar ni. MJ..MJ...=_='

dan hari ni, aku taktau la dapat maraton dengan kefahaman yang tinggi ke tak. sebab exam malam ini adalah maths! matematik untuk ekonomi dan pengurusan. haaa, siap bagi nama penuh subjek lagi. walaupun bab yang masuk setakat empat bab je(?) tapi ia adalah maths!

okey tu je. selamat pagi!

Friday, 11 November 2011

Pagi yang Indah

Assalamualaikum!

tajuk cun je kan. memang ler tiap tiap pagi itu indah. mana ada pagi tu tak indah kecuali kalau kita tengah moody time tu, yang indah terus jadi haru. ouh, sangat kebetulan bilamana semalam aku guna perkataan indah, hari ni pun guna perkataan indah lagi. ada pape ke ni?haha

sebenarnya takde pape pun. semalam aku bantai maraton movie. sangat indah kan, haha. padahal nak berjaga bersengkang mata untuk study, alih alih bersengkang mata tengok movie! kau MJ. ish ish ish.

maka, hari ni?nak stay up ke taknak? kita tengoklah nanti macam mana. : )

Have a Nice Day!

Thursday, 10 November 2011

Exam Midsem Minggu Depan!

Assalamualaikum

cuti midsem bakal habis tak sampai beberapa hari je lagi. aku panggil cuti midsem sebab minggu depan ada exam midsem!!warggghhh..apa pun tak masuk lagi nih. situasi normal seorang pelajar bila dekat nak exam baru nak sibuk sibuk study bagai nak rak. ish ish ish. study bagai nak rak satu hal, online 24jam lagi satu hal. ternyata walaupun aku balik awal ke kolej, tetap tak study betul betul. baik lah duduk rumah dapat makan free 24jam..hehe. bezanya kalau duduk kolej ni aku dapat online sesuka hati (itulah yang tak bagusnya aku ni,kan =_=').

maka, hari ni nak berjage malam nak study bebetul. moga moga ia bukan konon konon je. please MJ sile buang notebook kau jauh jauh dari depan mata. haishh..=_="

disini aku nak mengaku satu benda je, satu je yang boleh buat aku tak tidur malam (selain dari online) iaitu study akaun. tutorial akaun mesti aku sanggup tak tidur malam nak dapatkan jawapannya. cuba kalau letak tutorial maths ke tutorial mikro ke, haaa memang aku tidur terus lah. haha. buat akaun tak macam buat maths dengan mikro sebab akaun itu indah!haha. encik selamat yang kata gitu. masa dip dulu, akaun itu seni. sekarang dah jadi AKAUN ITU SENI DAN INDAH.

maka, macam nampak sangat aku lagi suka akaun kan tapi saje sibuk sibuk peningkan kepala nak pilih majoring IB lah finance lah. tahun 2 nanti kenalah tukar ke perakaunan macam ni. maknanya, 4 tahun lah aku belajar dekat kampus ku yang indah ini. ada sape sape nak temankan aku tak??

nota kecik:
*konon mule mule nak ambil major finance,tetibe finance ade maths terus reject. lepas tu letak IB dlm senarai majoring, sekali ade finance pulak! terus kene reject. maka tinggallah akaun je..=_=' tetap konpius nak amek ape tahun 2 nanti.

Sunday, 23 October 2011

Semangat untuk Belajar yang Kian Pudar(?)

Assalamualaikum

selamat sudah sesi konvokesyen ipts ke 13 yang berlangsung di UPM. serius aku tak rasa macam budak upm. sori. tapi sedikit sebanyak aku tetap bangga sebab dapat bergraduasi dengan segulung diploma made in upm.

terima kasih banyak banyak buat semua pensyarah pensyarah kolej yang dah banyak mencurah ilmu dekat aku dan juga kawan kawan yang lain. walaupun apa yang aku belajar tu macam lekat tak lekat je sekarang ni, sekurang kurangnya aku dapat pengalaman belajar itu. dan walaupun aku sekarang macam terkontang kanting dengan dunia baru, Insya Allah aku akan cuba dapatkan balik rentak untuk belajar semula.

dugaan paling besar aku sekarang adalah internet! nak tolak macam pun aku taktau lah. dugaan kedua terbesar adalah belajar! nak study macam mana kalau depan mata notebook sebelah buku.

okey, sila mula sekarang. shutdown your nabby right now!!!

Friday, 14 October 2011

Konvo-action

Assalamualaikum

mula mula aku tak tahu nak tulis apa. tajuk pun aku tak tahu lagi ni. satu benda je nak kata, minggu depan aku akan konvo! akhirnya setelah setahun menunggu. eh yeke setahun hahaha. ayat best brader yang bagi taklimat masa aku raptai konvo semalam : masuk belajar kena bayar, dah habis belajar pun kena bayar jugak kan. pandai pandai la nanti jaga jubah konvo tu jangan bagi rosak nanti sia sia je nak kena bayar beratus ratus.


pinjaman pun nak kena bayar jugak nanti =_=''

Sunday, 2 October 2011

Yeay! BMP Habis Sudah

Assalamualaikum

wah..berkurun kau nak hupdate kan. almaklum lah, sejak akhir-akhir ni, sibuuukkkk kot..sibuk bertumbler. makin hari makin sayang kat tumbler pulak. sebabnya, ia sangat menepati konsep aku yang tak reti nak bebel secara ilmiah dalam belog maka aku bebel secara imejan je di tumbler. wahh..gitu bahasa. maka, kadang-kadang belog menjadi tempat aku melatih jari jemari untuk menaip dengan pantas (pantas kah??haha).

kitorang merupakan pelajar tahun pertama yang pertama ada orientasi paling lama. sebulan kau. tapi taktau la kot sebenarnya ade je uni lain yang buat sebulan jugak. orientasi yang macam orientasi tu dalam tiga hari je. lepas tu buat konsep baru bulan mesra pelajar lak. kire orientasi lagi lah cuma takde la hadap muka pc hari-hari..haha. tapi tapi tapi...lama lama pun takde perang dectar kot. okey, tu lain cerita.

bulan mesra pelajar ukm tamat sudah pada 1oktober2011 bersamaan hari sabtu. jujurnya, aku tak rasa macam ada BMP tu, hehe. yelah dah mula kuliah kan. mana nak ingat kitorang masih dalam sesi orientasi (ceit, nampak sangat kau tak join aktiviti..kan3). ceit, aku join kot. tadi baru je lepas beramah mesra dengan paku pakis di Taman Paku Pakis.

maka, penutup bmp yang berlangsung di dectar sangat best. semua kolej-kolej berentap dengan persembahan teater muzikal yang mantap ah. tambah mantap bila masing-masing nak tunjuk cheers sape paling hebat. tu part paling best lah. masa tnc bagi ucapan, siap pesan lagi jangan ada perang dectar.

okey, mula-mula aku takpaham jugak kenapa mesti jangan ada perang dectar. lepas dengar budak-budak ni cerita (haruslah budak-budak,semua bawah umur kot..hehehe..gurau je) yang ada sampai pengsan2 la bagai, kekukuhan seat atas sekali dalam dewan tu yang mungkin akan retak akibat hentakan padu sorakan barulah aku paham. tapi!benda ni macam tradisi kot. kalau hilang macam tu je tak bestlah. hope intake seterusnya adalah perang-perang.

penamat bmp semalam ditutup dengan pengumuman pemenang pertandingan. ouh, acara semalam dipanggil Malam Seni Berputik. memang berputik berkembang lah..haha. kolej aku menang oke semalam walaupun tempat ketiga. habis je sesi bagi hadiah, vip pun dah balik. maka, apalagi..kolej-kolej dah mulakan main perang-perang. masa ni semua kolej dah disuruh pulang ke kolej masing-masing. tapi takde satu pun yang balik semata-mata nak lawan cheers. macam kitorang balik lambat pun takpe, kitorang jalan kaki je. kolej yang jauh-jauh tu je lah nanti susah sebab bas takde kalau kau lambat.

tapi, dorang hairan apa..aku nak gak lawan cheers..haha. cuma adalah beberapa kolej yang dah balik mungkin sebab dah taklarat nak lawan ke apa ke tu aku taktau. yang aku tau kitorang tetap lawan cheers sampai la pc-pc akhirnya suruh balik. kitorang balik pun sebab ada program je pagi besok tu, kalau tak confirm ah sampai dua tiga pagi pun sanggup kot. dan yang tinggal dalam dectar kolej keris mas,za'ba dengan rahim kajai kot. dorang ni memang tak sudah2 kot nak perangggg je. Kita Kawan Kan rilek ah..haha..(salah satu cheers baik kitorang).

walaupun sebenarnya ni bukanlah perang dectar yang sebenarnya tapi kitorang dapat la jugak ambil feel macam mana perang dectar tu dilakukan. kesimpulannya, takpuasss kot. pc sendiri cakap, dulu dorang duduk dalam dectar sampai dua pagi tu. nampak tak betapa hebatnya perang dectar ni!

okeh tu je nk citer. arigato ne~

nota kecik :
*best best pon aku pening gak dengan bunyi muzik yang ala ala overdose, suara budak-budak ni jerit lagi.

Tuesday, 20 September 2011

Muffin Coklat MJ

Assalamualaikum dan selamat petang semua!

sampai tertidur aku tunggu internet connection ni ade balik. walaupun dah duduk kawasan ber-wirelesssss, aku tetap guna broadbandddd celcom yang macam haru ni. tengok..tengah menaip ni pun tiba tiba disconnected. okeh takpe sekarang wifi dah boleh guna (yeay!), kita guna wifi pulak.

alkisah muffin coklat aku buat sabtu lepas lagi. lepas selesai urusan dengan ptptn terus cabut balik rumah. bukan aku tak betah duduk sorang-sorang dekat sini tapi dah alang-alang mak dan bapaknya ada disini kita balik rumah jelah kan, hahaha.

maka, balik rumah aktiviti utama ialah makan. kalau tak makan pun mesti tiba-tiba nak masak kuih ke kek ke apa-apa jelah. bahan-bahan muffin ni dah beli lama jugak lah, baru hari tu terlaksana nak masak. ternyata nak buat muffin sangat lah pejam mata pom boleyy..hahaha.

sebenarnya, mak suruh beli tepung siap yang macam mana ntah untuk muffin. sekali aku beli yang yummy bakeri ni punya tepung sebab kat atas dia siap dah tulis nak kena campur apa lagi lepas tu. senang kan.

bahan-bahannya semua pakai gram tapi disebabkan penimbang kat rumah dah dibuang sebab rosak, aku pun mencari la dalam internet nak convert bahan bahan ni dalam bentuk cawan. maka, pandai pandai la buat anggaran sendiri sampaikan air pun aku rasa macam tak caya je dia guna sikit je tak sampai satu cawan. okeh, sekarang mari kita buat muffin. mula-mula kita pukul telur dengan air sampai kembang. kalau korang larat nak guna secara manual pukul sampai kembang pun boleh tapi disebabkan aku tak larat aku suruh mesin je tolong kembangkan. dah habis kembang tu baru masukkan minyak jagung dengan coklat chip dan tepung tu. yang tu pakai tangan je gaul oke.


sebelum

selepas

siap! memang yummy betul lah. rasa dia dah macam koko krunch. mak kata next time try lebihkan air pulak sebab dia macam agak keras je bahagian atas tu. tapi still lembut didalam tahu. lepas ni nak try buat muffin lain pulak. oke, selamat berjumpa lagi!



Thursday, 15 September 2011

BUAYA!BUAYA!SEKALIAN..!!!

NGAUMMM!!!!

yey!sekarang mj dah jadi sang buaya. dan!jangan pertikaikan kenapa aku jerit NGAUM sedangkan aku buaya.

selama empat hari lepas aku orientasi macam-macam benda best dengan takbest jadik. tapi mostly semua yang best je. part takbest tu kena jerit dengan mat petir/mak petir aka pc displin la, apa lagi..hahaha. gelaran tu jiran satu aras aku yang bagi. lepas tu budak-budak lain yang duduk aras situ pun panggil macam tu, haha. nasib kau lah kan. tapi bila dah sampai saat-saat akhir orientasi baru lah nampak si pc displin tu sengih senyum. senyum lega ler tuh, hahaha. dan entah kenapa aku rasa macam nak jadik pc displin jugak (ceh!ade bakat ke??).

aku paling suka part buat cheers (betul ke eja camni?). yup, mula mula semua orang macam takde semangat je nak buat, tapi lepas dah kena jerit dengan pc displin (part ni aku rasa macam biarlah dorang nak jerit pon sebab dorang nak train kita kan) dan lepas dah berkali-kali buat cheers memang rasa ah semangat tu. lagi-lagi nak buat cheers 'ala cakpong'. malangnya, 'ala cakpong' kitorang tak selalu buat. orientasi kali ni takde perang dectar (perang antara kolej-kolej sape punya cheers palingg mantop dan bersemangat) cuma pc-pc bagi kitorang rasalah perang dectar tu macam mana.

kolej aku terkenal dengan kebudayaannya. maka, haruslah ada malam kebudayaan last orientasi tu. lepas tu pulak group aku memang best lah dapat tarian asli. haaa, kau prepare la tarian asli apa kau nak buat, haha. opkos la buat tarian zapin. dipendekkan cerita (cerita dah lama, maka tak ingat sangat apa jadi) kitorang lah group paling sekejap buat persembahan. haishh..memang kelam kabut habis lah. lepas habis je group kitorang, group lain yang perform macam dah tak best tau. salah sorang member group kata, dorang tak best sebab dapat badi dari group kita la ni weh. memang bantai gelak jelah kitorang.

kesimpulannya, itu cerita masa orientasi. cerita sepanjang minggu belajar yang haru ni tak kira lagi. kena publish yang ni dulu sebab dah lama sangat biar dalam ni. dann..gambar memang takde, tiba-tiba memori card reader hilang pulak.

nota kecik :
*orang lain dah balik rumah. aku yang rumah dekat sekangkang kera duduk lagi dengan kera kera dekat sini.

Friday, 2 September 2011

Baca E-Novel Pulak Sekarang.

assalamualaikum

yeayy..!!dah hari jumaat. besok sabtu. lusa ahad. oke tu je nak heboh.

seharian suntuk aku baca e-novel. semua ni bahana baca novel hlovate 5 tahun 5 bulan lah. semua pakai e-novel je kalau nak baca novel sekarang ni.

tapi lepas tu, bila dah ade yang versi cetak memang aku tetap beli juga. tadi siap dah letak dalam bakul jemari seni lagi nak order novel-novel tu (eh..eh..novel-novel?macam banyak je tu). nak buat macam mana kan, dalam sebulan je mesti aku beli 2 atau 3 bijik novel.

aku start beli 2/3 bijik sejak mula kerja hari tu ea, sekarang dah tak kerja takde la sebulan 2/3 bijik (tapi dah ade niat nak asingkan separuh duit pnjaman untuk novel je..haha..). nasib baik tak bank in duit gaji lagi, kalau tak memang dah proceed la order tu (tak boleh proceed jugak sebab jemari seni cuti raya lagi..haha)

maka tadi habis dah aku bookmarked link e-novel tu. cerita dia best tahu. meh aku kongsi ke'best'an novel tu, diari tengku anis dan kelab single. dua blog ni penulis yang sama ea. e-novel dia yang dulu-dulu dah dibuat dalam versi cetak, maka takdapat la nak baca awal-awal cerita dia. lambat betul aku ni. padahal orang lain dah khatam kot.

yang pastinya kisah dalam e-novel mesti related antara satu sama lain. mesti kita akan jumpa watak tu dekat mana-mana novel yang lain. dan sekarang ni aku nak menggeledah blog hlovate pulak.

sebelum tu


hobi mengumpul setem aku dah datang balik. sebenarnya dah lama terkumpul cuma album setem je tak beli-beli lagi. dan ye aku tahu semua setem aku sama je kan. nak buat macam mana, tu je setem yang ayah aku dapat dekat sampul surat dia..haha. bos aku gelak-gelakkan aku sebab setem aku semua sama je, cis! aku kumpul setem dari sampul je, tak mampu nak beli setem yang baru keluar dekat pejabat pos lagi. nanti la aku beli, aku tunjuk dekat dia..hahaha.

okbai.

nota kecik:
*rynsa dah masuk dalam list novel harus lengkap selepas hlovate,pingu toha dan syud.
*minggu depan nak masuk U dah ooiii...

Wednesday, 31 August 2011

Sunday, 28 August 2011

Kenangan Raya Dulu-Dulu

Assalamualaikum..

....kebabooommm...!!!
cis..aku paling tak suke dengar bunyi ni masa tengah solat. nasib ah jantung kuat. masuk terawih hari terakhir ni je dah tiga kali aku terperanjat. haru betul budak-budak ni.

ouhh, dah terawih yang terakhir dan tinggal lagi sehari je puasa, Insya Allah. jujurnya aku taktau la aku bertambah sabar ke tak. mudah-mudahan bertambah sabar la. dan satu hari ni sesi men'clear'kan kawasan depan rumah aku terlaksana juga. dari awal ramadhan sampai la ni baru setel.

walaupun ada je yang tak dibuang, sayang la katakan tapi agak bersih la jugak berbanding sebelum ni, hehe. habis semua kotak-kotak yang aku angkut dari tempat kerja dulu dah dijual. tin-tin kosong, botol kosong, suratkhabar kosong(?)...semua dah jual. lepas ni tak dapat la nak jual kotak lagi, dah berhenti kerja kan.

dan besok!balikkk kampunggg..haha. walaupun aku tahu sambutan raya kali ni tak macam zaman kecik-kecik dulu tapi still..balik kampung kan. kalau dulu-dulu, asal cuti sekolah akhir tahun je, balik kampung. balik kampung je mesti cuti sekolah. maka, puasa mestilah dekat kampung sekali raya terus. takyah pikir-pikir bila nak balik kampung untuk sambut raya.

masa aku kecik-kecik dulu, memang kitorang lah muka wajib ada kat kampung tu ha. apa ayat macam pelik je. okey okey..kitorang adik beradik mesti akan duduk tinggal dekat kampung sebulan lebih kot. dulukan cuti sekolah bulan sebelas sampai lah bulan dua belas. mak dengan ayah pulak kerja lagi time tu, jadi ditinggalnya la kitorang dekat kampung. sonang cerito..haha.

maka, berpuasa lah kami disana dengan atuk dan arwah opah dan mak lang dan cu (pakcik bongsu) kitorang. maka, beraya lah jugak kami disana. dan persiapan raya kitorang masa tu takdelah hebat sangat sampai nak tukar habis satu rumah. kitorang (biasanya memang aku!) akan kemas satu rumah, buang mana tak patut, pasang langsir baru (basuh) dan juga buat kuih. ha..dodol juga.

aku paling suka buat kuih bangkit tepung sebab memang kuih feveret. memang duduk kat dapur la aku masak kuih tu dengan asap-asap sabutnya. maklang aku pulak dok tengok cerita, haha. yelah, aku tukang bakor je kot. kalau kuih bangkit kacang memang malas ah aku nak buat. tapi aku buat juga ye. lagi kuih siput, bahulu (part yang tangan dah lenguh tu aku pass kat maklang aku ja..haha), batang buruk (feveret mak aku), kuih goyang, kuih kapit (hampir-hampir lupa nama dia). emm, aku rasa tu je kot kuih yang biasanya kitorang buat. lepas tu masak dodol. ehh..sebelum terlupa kuih tart pun feveret aku cuma tak pernah buat je.

masak dodol lah paling nostalgia sekali. masak opkos la kat luar rumah kan. maklang dah siap siap korek tanah nak buat letak kawah dodol tu. ada je tempat kat luar rumah tu yang tak payah korek tanah tapi nanti nak masak benda lain pulak kat situ contohnya ketupat takpun lemang dan rasa macam pernah masak kuih bangkit kat luar rumah...(ohhh..lupa sudahh..). acara memasak dodol dilakukan bergilir-gilir oleh kami adik beradik untuk mengacau dodol tersebut. dodol tak likat lagi boleh lah korang tolong kacau kan. bila dah likat semua dah malas..haha. tau nak makan je. masa nak kacau dodol tu mata memang berair-air lah. nasib lah pili air sebelah je, kejap-kejap basuh muka.

bila dah siap dodol tu apalagi kita makanlah!hahaha. memang best ah. siap bungkus masuk dalam plastik lagi supaya senang nak bagi kat sedara mara, orang-orang kampung nanti.

lepas tu malam raya,bercahaya-cahaya kampung atuk aku. bukan sebab pelita (yang tu dah lama bercahaya) tapi sebab kereta-kereta pakcik makcik aku dah sampai depan rumah atuk aku ni ha. mak ayah aku biasanya dua hari sebelum raya sampai dah. malam tu memang bising dan kecoh lah dengan suara pakcik makcik mak ayah aku bercerita sampai ke subuh. aku pulak dah lama terlena kepenatan. awat kepenatan?sebab aku habis tolong masak-masak kat dapur je dah pukul 2/3 pagi.

dan itu semuanya dulu-dulu. sekarang ni balik kampung pun sehari sebelum raya. ada sekali tu kitorang raya kat rumah dulu baru balik kampung. maklang pun dah takbuat dodol macam dulu-dulu. kuih bangkit pun takde dah. tunggu kuih tunjuk dari adik-beradik dia jelah yang memenuhkan balang kuih. takpe lah, janji raya balik kampung. betul tak.

benda wajib main..bunga api!!haha..aku takmain mercun..bahaya..haha
(padahal takut)


maka, di kesempatan ini saya mizsjah a.k.a Mj ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada semua rakan-rakan blogger yang singgah/tersinggah ke blog hitam ini. maafkan daku andai tersalah ejaan sukukata....hehehe.

Ramadhan satu perjuangan. Syawal satu kemenangan.
Raya jangan sedih-sedih, mesti gembira..kita berjaya puasa!!

Thursday, 18 August 2011

Sikap Ketika Bekerja

Assalamualaikum

dah setengah bulan lapan berlalu. dah nak sampai masa berhenti kerja. rasa sayang pon ada jugak nak berhenti kerja ni. walaupun kerja macam ni je. tapi ia adalah seronok kot. apa yang seronok?mj still dapat jalan jalan cuci mata dalam shopping kompleks walaupun hari hari dok la menatap benda yang sama je. tapi seronok gak apa.

yang tak seronok!bila dapat pekerja baru..haha. adehh..seboleh mungkin taknak cakap or kata. tapi ia perlu diluahkan..haha. okey, jangan cerita pasal pekerja baru. tapi kita cerita pasal sikap atau bahasa jawa nya attitude..hehe. bila kau dah diambil bekerja, sila buat macam nak bekerja. dan jangan ingat kau dah pernah kerja benda yang lebih kurang sama, kau tak perlu belajar lagi. belajar tu sampai mati tahu.

maka point nya disitu, belajarlah wahai kawan-kawan yang baru bekerja (ini juga tak terkecuali aku). mj bukan seorang pengajar yang bagus. mj tak ajar kalau korang tak tanya. tapi since korang tak tanya tanya, aku pun dengan baik hatinya ajar la mana-mana yang patut. tetapi kalau dah lepas ajar gaya macam sama je macam tak diajar itu sangat mendukacitakan. macam takde usaha disitu untuk memajukan diri.

maka point nya disitu lagi, sila ada inisiatif sendiri kalau nak cepat tangkap apa yang diajar. ini tak, selagi tak diketuk selagi tu lah tak bergerak. ingat aku ni rajin sangat ke nak ketuk ketuk orang ni. ehh..ayat macam sakit hati je..hehe..sabar mj. oke oke, lepas tu bila dah disuruh buat apa apa yang patut maka buatlah dengan cermat dan kemas dan tertib dan apa apa je yang seangkatan dengannya. satu je yang mj tak suka bila ada pekerja baru, mereka akan alihkan barang-barang yang dah memang sejak azali tempatnya disana ke tempat lain. kalau dia ingat letak kat mana-mana takpe. ni kadang-kadang diri sendiri lupa letak dekat mana.

point seterusnya, sila datang awal. okey...aku mengaku la yang aku pun hari-hari datang lewat. lewat lima minit. kerja aku dikira macam sempoi la jugak sebab kau datang lambat tak kena maki-maki dengan bos. tapi walaupun tak kena maki maki, bos tau je kot sape yang datang lambat selalu. oleh disebabkan itu, jangan la pulak hari hari kau bantai lewat. lewat setengah jam pulak tu. adehhh la. parah la macam ni kawan.

point seterusnya, kalau rasa-rasa diri tu tak mampu nak buat kerja, berhenti jelah. berhenti pulak haruslah dengan cara yang elok. jangan tiba-tiba esok kau tak datang macam tu aje tanpa bagi alasan langsung kenapa kau nak berhenti kerja. memang tak wajar la nak dapat gaji kan. kot bos tu baik ye dia bagi gaji sehari.

apsal gaya bahasa ayat diatas macam cerita pasal pekerja baru je..haha. mj dah cuba nak tukar intonasi bahasa tu, tapi tak boleh. sampai ketemu lagi.




nota kecik : 
*pejam celik..celik pejam..dah nak sambung study balik..waaa....taktau nak rasa ape..

Sunday, 31 July 2011

Ramadhan,Universiti dan Kucing

Assalamualaikum..

Selamat Menyambut Ramadan Al-Mubarak kawan-kawan...

Insya-Allah, malam ni solat tarawikh. rasa macam nak patah balik zaman sekolah dulu-dulu. zaman sekolah berasrama sebab time tu la aku dapat buat secara berjemaah tanpa miss satu solat pun.  masa study dip dulu pun, alhamdulillah dapat buat jemaah solat tarawikh gak. penting ada member yang saling ingatkan kita bila tiba waktu-waktu macam ni.

********

sepanjang minggu-minggu lepas macam-macam benda jadi dan macam-macam benda yang aku fikir. dari hal persediaan nak masuk universiti sampailah hal rumahtangga keluarga aku. bukan rumahtangga aku ye. sampai saat ini, aku tak buat apa-apa persediaan pun nak sambung belajar. sekadar beli seterika je baru, haha. yang lain-lain boleh rembat rumah punya. tinggal beli benda yang simple simple tu je. dan juga baju kurung kaler biru!sebab ukm nak baju kurung biru. mak aku kata ada je kain ela yang kaler biru, nanti jahit je. aku tau apa maksud nanti jahit je tu, peratusan untuk baju tu dijahit memang rendah. dan aku rasa macam kain ela biru yang banyak-banyak tu macam mak aku punya je, takkan dia nak bagi kot..haha. yelah, kain ela dia dapat masa kerja kat ukm kot, cantik pulak tu. aku rasa macam nak cari jubah biru je. sebenarnya dah ada sehelai jubah biru tapi yang tu biru gelap siap ada corak-corak. kali ni nak cari yang plain je. oke tu baru hal barang-barang. hal borang-borang lagi la aku tak sentuh.

********

seminggu lepas keputusan masuk universiti kucing aku, Nikki selamat beranak. maka, tittle aku daripada umi kucing dah bertambah jadi nenek kucing. seronok ah time dapat baby baru..haha. tapi seronok tu tak lama. sampai lah hari ini, kucing aku yang banyak banyak tu da tinggal beberapa ekor je. semalam aku sempat la usap-usap Nikki, mana tau pagi tadi tau-tau je dia da takde. tiba-tiba aku rasa macam aku taklayak pun nak jadi umi kucing..huhu. yang tinggal ni pun agak sakit-sakit jugak cuma tak teruk sangat. kalau yang ni pun takde jugak, mau aku trauma nak bela kucing lagi. lagi-lagi yang tinggal ni selalu tidur dalam bilik aku, menyibuk-nyibuk kacau aku. sedih pulak rasa..huhu.

********

banyak benda yang beri aku pengajaran sejak akhir-akhir ni. dan aku selalu cuba untuk tetap tersenyum walaupun ada masalah..=)

nota kecik:
*orang dah mula beli Yusoff Taiyoob..dan dari pagi tadi troli dekat giant asyik habis je, ni masuk kali ke berapa ntah si ShahRukhKhan topup troli.

Friday, 8 July 2011

Dua Benda Ni Je Yang Dapat Tarik Perhatian

Assalamualaikum

tiba tiba perasaan ingin menulis dah kembali. semalam aku cuti. tujuan cuti tak diketahui. sepatutnya diketahui tapi jadi macam tak diketahui disebabkan beberapa faktor. okey takyah cerita pasal tu. maka, selama satu hari aku duduk rumah tanpa buat apa-apa. apa??takbuat pape?makin malas pulak aku jadinya sejak bekerja. orang bekerja makin rajin, aku bekerja makin malas. bukan malas ditempat kerja tapi malas bila berada dirumah. haila..tak boleh jadi macam ni. agaknya sebab nilah kot aku tak suka bekerja. atau mungkin aku tak sesuai bekerja diluar dan lagi sesuai bekerja dirumah. hah!sudah sudah la tu mengarut mj ooii.

maka, ada dua perkara menarik hari ni.

yang pertama novel yang aku order dah sampai!

 rasa seronok giler sebab koleksi novel hlovate dah lengkap. novel pingu toha pun dah lengkap. novel nurul syahida je tak lengkap-lengkap lagi sebab nurul syahida bukan dibawah satu bumbung yang sama. maka, tak dapat nak order online sekali. dan aku tambah lagi satu novel lain (yang satu bumbung dengan hlovate dan pingu toha) yang hanya dengar khabar angin cerita dia pun best. takpe kita tengok novel tu dapat menangkap jiwa aku ke tak. aku terasa nak baca novel ramlee awang murshid. aku nak rasa apa yang lainnya baca novel ramlee awang murshid ni. member kerja aku suruh baca Ungu Karmila ke 9 Nyawa eh..dia kata sampai boleh terbawa-bawa ke realiti. maka, aku cuba nak order online dekat alaf 21 tapi sayangnya takboleh order online pun. okey okey, cukup cukup lah dengan 4 buah novel yang aku dah beli. tu pun tak terbaca lagi. dan baru baca L.U.V.E tak habis pun lagi sebab mood terganggu dengan bunyi tv dan bunyi-bunyian lain. maka, aku hanya layankan aje internet yang dah menagih aku dan besok aje (hari ni la tu) aku layan novel tu di kedai.



maka, hal menarik yang kedua adalah aksi ketiduran kucing-kucing aku. serius aku suka snap pic dorang time tidur sebab masa tu je yang dorang tak bergerak sambil buat aksi comel tidur. petang tu di dapur, nampak lah mereka ketiduran dengan macam-macam gaya. semakin suka pulak aku dengan kucing-kucing yang aku bela..haha. kucing orang lain aku bukan taksuka tapi takberani nak suka lebih-lebih. takberani nak tiba-tiba peluk cium kucing orang, sekali dicakarnya aku. hah!padan muka. ye, aku masih taksuka (mungkin takut) dengan kuku kucing dan gigi dorang.

petang itu..si Mikey

si Sepet

si Que
time ni dah malam. ntah apela yg suka sangat tidur atas meja.

ouh, ade sekor lagi adik beradik dorang tak dijumpai. dan ada lagi tiga yang bukan adik-beradik pun tak dijumpai dimana.

nota kecik :
*aku betul betul suka sama pingu toha..taktau kenapa..=.=''

Wednesday, 22 June 2011

Wordless Wednesday Two : Bahulu Pandan ChocRice

Assalamualaikum...yup! kerja sampingan saya adalah makan makan dan makan. selamat hari rabu!!

Tuesday, 14 June 2011

Jom Ber-Madu-maduan!!!

assalamualaikum

madu adalah berasal dari lebah. tapi madu juga boleh berasal dari manusia. hakikatnya tak ramai yang gemar madu dari manusia. madu dari lebah juga yang dapat mengubat lara hati (penyakit).

di kedai saya ada jual bermacam jenis madu. lebih dari sejenis tu kan bermacam. walaupun kesemuanya dikategorikan dalam satu kelompok madu asli atau madu tualang asli. ia jadi bermacam jenis sebab jenama lain lain la. perkara biasa yang akan ditanya oleh pelanggan : madu mana paling ramai orang beli dik?. maka jawapan klise kami sebagai jurujual berpengalaman (aku pun dikira berpengalaman oke walaupun 3bulan lebih kerja) adalah madu ini dan ini kak, dua ni memang ramai lah orang ambil.

kemudian, soalan seterusnya akan diutarakan : apa kelebihan madu-madu ni dik? atau mana lagi bagus dik?. soalan ni tak susah sebenarnya tapi kadang-kadang ia nampak macam susah. sebab mereka andaikan kami ni seorang doktor yang menguji semua bahan-bahan dimakmal atau seorang bahan ujikaji yang harus cuba semua barang yang kami pamerkan.  maka sambil mengekalkan muka manis kami menjawab : dua-dua ni khasiat dia lebih kurang sama je kak (ye aku tau macam tak patut je jurujual cakap macam tu, tapi memang madu khasiatnye gtu) atau jawapan kami akan berdasarkan pengalaman pelanggan-pelanggan tetap kami.

dan akhirnya mereka akan beli dan juga sekadar bertanya untuk masa depan (kadang-kadang tu ada yang datang kat kedai kami tapi beli kat tempat orang lain. motif tidak diketahui. tapi untuk sedapkan hati kami simpulkan tempat lain tu penerangan dorang tak sehebat kedai kami..opss..hehe).

okey, saya tau saya tak patut jawab macam tu kan. maaf!

maka, setelah melakukan penyelidikan di internet terdapat banyak kelebihan madu-madu yang saya jual. dan ternyata khasiatnya adalah hampir sama. Madu Khaula contonya dapat mengelakkan penyakit asma dan lelah, resdung, batuk (banyak lagi sebenarnya) dan juga dapat memulihkan sistem dalaman badan manusia dengan mengimbangkan diet badan, meningkatkan kecergasan, daya ingatan, emosi, kreativiti, hafalan dan kepintaran anak-anak (boleh KLIK SINI).

Madu Al-Shifaa dari Yaman pula dapat memulihkan batuk dan lelah, menguatkan jantung buah pinggang dan badan, baik untuk mereka yang ada penyakit insomnia, gastrik (yang ni mengikut kata pelanggan) dan banyak lagi (boleh KLIK SINI). ah-ha!jika anda lelaki dan mengamalkan minum madu lebah, anda akan tampan dan perempuan pula akan cantik jelita lah. semuanya yang pasti bergantung pada niat kita menggunakan madu lebah.

lagi satu madu yang femes kat kedai saya, Madu Naqia dengan Zafarran. khasiatnya :

  • membuang lendir-lendir dalam saluran pernafasan
  • menguatkan sendi dan tulang
  • membersihkan saraf dari segala bahan toksik yang terkumpul
  • menguatkan antibody tubuh
  • dan boleh KLIK sini..hehe
"Dik, ni madu ori ke tak?" ya!ni antara soalan femes pelanggan juga. setakat ni barang-barang yang kami jual semuanya ori. tapi taktau la kan kot-kot supplier kami nak bagi yang tak ori ke,kan. mudah-mudahan takde la  jadi macam tu. madu juga boleh diuji keasliannya. selalu yang saya dengar kalau nak tau madu tu asli ke tak madu tu mesti tak dihurung oleh sang semut dan telur boleh jadi separuh masak kalau campur dengan madu. ya, semua tu betul tapi!! setelah sesi menyelidik ternyata madu yang berasal dari hutan je boleh diuji macam tu sebab madu hutan ni 'berbahang'. madu pergunungan pula jenis sejuk, maka semut memang akan datang hurung. kalau nak tau ketepatan keasliaannya ujilah dimakmal. tapi ada musykil jugak disini Madu al-Shifaa dari Yaman tidak dihurung semut..hmmm??ada sesape leh jawab kan.

okay, saya belum amal lagi madu-madu ni. nak amal lepas kawen lah..haha..teettt.

nota kecik :
*madu pun boleh ubat sape-sape ada kencing malam. perah air lemon sikit di atas sesudu madu dan terus hirup. amalkan pagi dan malam sebelum tidur. sumber link Madu Khaula di atas.
*pic madu malas nak snap, boleh tak letak esok je..haha..rabu kan besok..
*sekarang baru amalkan makan kismis balik. makan kismis macam makan keropok je.

Wednesday, 8 June 2011

Wordless Wednesday : Mingguan Wanita | Jambangan Bunga Di Kedai

Assalamualaikum

Akhirnya sang mj ni pun terjebak dengan wordless wednesday...






nota kecik:
*benda wajib beli tiap2 rabu adalah MW dan artikel paling disukai adalah mencari keredhaanmu : RES'Q...

Tuesday, 7 June 2011

Novel Lagi! dan Cermin Baru

Assalamualaikum

Gaji bulan lepas boleh tahan banyak jugak la. harapan hati nak beli henpon hanya tinggal harapan je. sebab ada benda lain yang harus dilangsaikan dulu, hehe. maka, ada la baki beberapa ringgit untuk beli harapan-harapan lain dan harapan yang tak termasuk dalam senarai harapan bulan ini. ish, banyak sangat pulak harapan, hahaha.


yeah!ni harapannya untuk ada novel baru hlovate. tak dapat beli dekat syarikat tu sendiri pun takpelah sebab ada promosi 20percent jugak tahu [kalau beli kat syarikat tu sendiri dapat 20% gak,maka tak rugi beli kat kedai buku pun,yeke?haha]. terus sambar lagi satu novel. satu hari saya beli sekali dua novel. dasat ah. nasib baik takde novel hlovate yang tajuk pelangi tu, kalau tak memang bertambah dasat lah kan. duit habis kat novel je, haha. ouh ya, jangan pelik kenapa saya kata beli dua novel je padahal pic novel ada tiga. tajuk novel hlovate tu dalam satu buku, depan belakang dia buat cover. 

ni lagi satu novel tu. berbalut lagi sampai sekarang sejak beli itu hari.


dan cermin mata baru yang langsung takde niat pun nak beli. jalan-jalan terus masuk kedai cermin mata. konon nak beli bingkai jelah ganti bingkai yang patah itu hari. alih-alih incik tu kata baik beli cermin mata baru sebab harga lebih kurang je. maka, belilah cermin mata baru dengan harga yang berpatutan, hehe. tak boleh pilih yang mahal-mahal, bajet tak cukup..hahaha.

ouh..okeh nak buat stok pulak. hish terlajak masa pulak. kbai!

Monday, 30 May 2011

Saja Nak Heboh Heboh..hahaha...

Assalamualaikum..

semalam dan hari ni mak takde kat rumah. maka, tinggal lah aku bersama adik perempuan bongsu dan dua adik laki aku. memang bermaharaja lela mereka kat rumah tu sepanjang mak takde balik kampung dan aku pulak seharian bekerja. lagi-lagi aku tinggalkan nabby dekat rumah, makin menjadi-jadi la kan. takpe takpe, lepas balik kerja je, turn aku pulak..haha.

dannn akhirnya! okay, aku suka sangat sebab dapat jugak main angry birds..haha. kelmarin waktu baca blog kak mira pasal angry birds boleh main dekat chrome, terus cuba buka kagt link tu. tapi hampeh je sebab aku punya tak boleh main sebab tak update google chrome dan takboleh diupdate pulak tuh!




malam semalam pulak [iaitu hari jumaat] bila nak memulakan aktiviti online aku, tiba-tiba je nampak page tab aku main scroll2 pulak. hehe, mari kita tengok kenapa. dan ya!ada webs store disitu dan angry birds disitu dan terus lah aku install..haha. adik laki aku yang dua orang ni apa lagi dok sibuk la kan. macam mana ko dapat Ngah, itulah inilah dan mula la nak tunjuk terer dorang reti target, huh.



lepas tu godek2 r webs apps tu. wow!ade game lagi..ade..plant vs zombie?ahhh,asyik asyik zombi..tak best!haha. lepas tu main tukar theme pulak..tadaaa....

ouhh..ni theme sementaran je. tak habis explore lagi theme yang ada dalam chrome tu. maka, memang inilah kerja sampingan bila ada benda baru. mula lah nak cuba macam-macam. tapi walaubagaimanapun, angry birds hanya dapat digunakan masa ada line internet je ler. tau boleh main dalam pc kan?tapi saya hanya ada pc yang rosak. maka?hahahaha..

okselamatmalam!!!

Tuesday, 24 May 2011

Kamera Filem

Assalamualaikum!

dalam kepala da mencongak congak hari dapat gaji. tak sangka saya jadi orang yang tunggu gaji pulak kan [ni bak kata aiza,si budak baru..hehe]. padahal sama je perasaannya macam perasaan tunggu dapat elaun mara. cuma yang ni banyak sikit dari elaun jelah, eheh. dan dalam kepala pun da mencongak congak nak beli apanya???hahaha...

tadaaa..sangat cun ah kamera putih ni..harga pun cun je. sekarang jatuh cinta dengan kamera filem. sangat klasik hokay!haha..


kamera ni paling menangkap jiwa ah. putih bersih mulus tulus.




hitam berkilat tu..takpe ah, nak putih jugak..hehe.


dan yang lain lain ni sebagai pencuci mata ^_^





credit pic : ShaShinKi.com


ada satu quote : "digital camera sangat mudah, ambil gambar dan buang je gambar tu kalau taknak". maka, ia menjadi penguat saya untuk tidak obses pada dslr lagi.

okbai!

Sunday, 22 May 2011

Kerjaan Saya Bila Takde Pelanggan

Assalamualaikum..

kerja saya setiap hari adalah melayan pelanggan. tapi tidak sepanjang masa pelanggan datang dekat kedai tu. ada hari hari yang kita rasa macam, eh apsal macam kosong je warta ni,senyap jek..haha [contohnya hari ni]. bukan takde orangggggggg, cuma kurang orang je [ouh maafkan 'g' saya tu, key 'g' saya rosak, malas nak backspace]. maka, bila jualan macam slow je akan keluarlah ayat popular ini : 'hari ni kan selasa', kalau rabu 'hari ni kan rabu memang la kurang orang'..haha. macam mana pulak kalau jumaat sabtu dan ahad yang mana orang mesti ramai ah tapi sale macam emmm, okey la. kena la tukar ayat : 'ouh, mesti dorang tak gaji lagi ni' takpun 'dorang balik kampung kot', haha. tapi patutnya dorang dah gaji kan?hmmm..

okay itu kalau saya jaga kedai di grounfloor, memang akan keluarlah ayat sebegitu. ouh, sebelum tu kedai saya, eh bukan kedai saya kedai bos saya! ada dua. groundfloor satu, level 2 satu. bila turn jaga kedai atas lagi la asyik, haha. asyik dapat online tanpa sebarang gangguan!hahaha. tapi2, ingat seronok ke online dalam warta ni??tak hokay. kadang tu rasa macam tak online asyik dok tekan refresh button je. lama-lama main zomba jugak. 

sampai zombi pon makan otak kau!!hahaha...


dan tapi lagi!tak seronok ah dok atas online je tapi takde customer. tak mencabar tahu. pusing kepala asyik online jek [haha, poyo!].  maka bila customer takde sale pun takde komisyen pun takdela. ouhh, tapi saya tidak rasa sadis kalau takde komisyen bila jaga kedai atas. rilek la kan. kedai atas ni ibarat tempat berehat kitorang, haha. [mampus kalau bos tahu ni, nasib ah dia tak baca belog picisssan ni, haha]

okey sampai sini je dulu. walaupun jaga kedai atas kena gilir-gilir dengan mereka yang jaga bawah jugak, nak solat kan. haruslah. okthanxbai [dalam novel pingu toha pon ade ayat ni, haha]

nota kecik:
*customer suka datang masa semua kedai dah nak tutup..=_='

Sebab Kepingin Sangat, Aku Beli Je

Assalamualaikum...



konon konon nak beli dekat syarikat tu sendiri la kan. dapat diskaun banyak sikit kalau beli kat situ. tapi disebabkan aku yang malas nak ambil cuti dan kalau ambil cuti pun sape nak hantarkan ke sana, ye tak. maka, aku pun terus pergi kedai buku dalam Warta ni je. niat hati mula-mula nak beli Pelangi oleh Hlovate. malangnya, dah takde!huh, sekejap betul hilang novel tu. nasib baik ah ada Tinta, terubat sikit jiwa..hahaha. tapi Tinta tu pun ada dua buah je. kalau aku tangguh lagi, confirm ah hilang gak novel ni. masa tu tak terus ambil lagi novel Tinta, sebab macam teruja ada novel Nurul Syahida yang baru tajuk Aku Penulis Novel kot, entah la,hehe. maka, macam berkira-kira nak beli Nurul Syahida ke Pingu Toha. hmmm, akhirnya aku beli komik Maid Maiden Tuesday je dulu, haha. 

disebabkan keterujaan hati aku nampak semua novel-novel baru yang penulisnya adalah pujaan hati sahabat aku, hehe...maka, aku mesej lah dia cakap[?] Anis Ayuni ada novel baru, Fauziah Ashari pon!haha. tahu dia jawab apa?owhh..tau dah tu. cis, tahu pulak dia kan..hehe. aku pun mintak cadangan dia nak beli Nurul Syahida ke Pingu?. dengan rilek je die jawab, beli pingu. okay, maka aku pun terus beli pingu memandangkan ada dua je kat situ dan aku tahu pingu punya cerita mesti best. novel Tinta tu ada tiga cerita dan aku hanya baca tulisan Pingu Toha je!haha. kak fara dengan aiza [member kerja aku] dah mengata-ngata aku. baik takpayah beli weh, ko baca yang sorang tu je!haha..ikut aku la nak baca sorang je ke dua orang je ke, kan. dan aku dah habis baca novel tu dalam sekelip mata![opkos la kan, cerita dia kalau buat satu buku mesti tak tebal ah. tapi best tahu!!]. 

nota kecik:
*kak fara kata novel kulafazkan kalimah cintamu..kot..siti rosmizah punya best giler..kebetulan pulak kaklang pinjam kt member dia dan malam tu dia baca gelak gelak tak hengat dunia. sape dah baca??best eh??
*haha, sekarang mood nak ber'aku-aku' pulak dah ;)


Saturday, 14 May 2011

Pulut Kuning & Kek Lobak Merah

Assalamualaikum

Adooiii...tensen je rasee. aku dah cantik-cantik buat entri kot kelmarin. tibatiba check takde..hampagass betul lah. ish sabor je ler. owh, khamis hari tu aku dah post entri pasal birthday ayah. ingatkan masalah teknikal blogspot tu takde kena kat entri tu. takpe takpe, meh kita taip lagi sekali.

hari selasa bersamaan 10 mei yang lepas, saya dan kaklang telahg mencutikan diri masing-masing. nak wat persediaan sambut birthday la konon-konon. eh, apa pulak konon-konon, betul betul lah. maka hari itu saya pun tengok la tv puas-puas dulu, haha. bukan senang ooo nak tengok rancangan feveret dengan tenangnya tahu [padahal mana ada cerita sangat petang tu, haha]. kaklang pulak dah sibuk bakar kek lobak merah. mak pulak dah buat pulut kuning. saya tak buat apa apa pun lagi, haha. tapi tapi, lepas tu saya tolong tau..tolong cari piring, cawan, bekas isi pulut kuning, kari ayam..haaa..membantu la gak tu. maka, jom makan!


ini pulut kuning ye siap berhias cili lagi..haha..

kek lobak merah sebagai kudap kudapan...

air wajib..sirap ais dan teh panas..

maka, cik ayah dan incik mak dapat la hadiah masing-masing hari tu. seutas(?) tali pinggang dan sebuah beg tangan untuk mereka. luv u all so much!! ^_^

nota kecik:
*bila dah berduit lebih nanti, kitorang belikan secret recipe pulak ye bapak..hehe..


Wednesday, 4 May 2011

Ini Cuma Luahan Rasa

Assalamualaikum

semakin hari aku rasa macam entah la. apa sebab aku kerja sebenarnya. untuk aku. untuk keluarga. atau untuk pengajian aku.

lepas terbaca seronok bekerja vs penat bekerja dalam mingguan wanita minggu lepas, terasa tersedar. gembirakah aku bekerja selama ini. atau hanya mengumpul penat untuk dilelahkan ketika rehat dirumah.

arghhh, aku tak nak rasa penatnya bekerja. sebab rasa itu hanya akan buat aku macam tak ikhlasnya bekerja. aku ingin bekerja sebab aku nak tolong keluarga aku. ya. itu sebab yang pasti.

walaupun kadang-kadang orang kata, hadiahkan lah sesuatu buat diri sebagai tanda penghargaan atas usaha kerjaan kita. tapi bagi aku memberi kepada mereka yang lebih berhak macam satu penghargaan buat diri aku.

walaupun kadang-kadang ia nampak macam tak relevan. tapi itulah aku. kadang-kadang boleh rasa sangat serba salah kalau tak tolong orang lain. dan kadang-kadang boleh jadi sangat pentingkan diri bila emosi ditekan. aku tak mahu jadi yang itu.

biarlah tiada simpanan untuk pengajian aku. asalkan mereka yang lebih berhak itu merasa puas dapat merasa hasil kerjaan aku. itu lagi penting. sebab aku selalu percaya rezeki itu ada dimana-mana. dan senantiasalah percaya dengan janji-Nya.

nota kecik:
*aku bukan penulis yang bagus...

Tuesday, 3 May 2011

Bajet Bulan Mei

Assalamualaikum

(Ini kisah minggu lepas..nak gak publish!!)

jam dah menunjukkan pukul 11 malam. biasanya saya akan online lepas dah setel semua benda-benda wajib (makan pun perkara wajib tahu..haha). tapi disebabkan saya rasa macam kitaran jam badan saya dah macam agak nazak bilamana selalu sangat lambat bangun. lepas dah bangun subuh pulak, rilek je terus tidur sampai dah kena gedegang pintu bilik baru bangun. maka, saya pun ubah tabiat online ke pagi buta saya tu kepada terus tidur (sehingga ke pagi buta, hehe).

konon-konon dengan tidur terus dapat lah bangun dengan sendirinya. tapi hampeh je. adik bongsu jugak yang tolong kejutkan, haha. malam kelmarin, dah siap-siap nak tidur ni. tinggal tunggu si adik bongsu je dok sibuk nak kemas buku sekolah. time orang nak tidur la baru nak kemas buku. dan entah kenapa tiba-tiba secara spontan saya mencari kertas bajet bulan mei dalam beg duit bintik bintik saya.

ada lima kolum untuk bajet bulan mei. kolum pertama : simpanan (wajib ni lepas baca teknik pengurusan kewangan yg betul), kolum kedua : belanja tetap (sudah tentulah broadband). Kolum ketiga keempat dan kelima adalah kosong. maka, malam itu saya pun mula dengan benda-benda yang harus dibeli yang kebanyakkannya lebih kepada kehendak diri semata.

bukan main banyak lagi nak beli kalau ikut kepala otak ni. katil nak beli, almari nak beli, tilam nak beli, basikal pun nak beli, hahaha. lepas tu tukar planning, ohh yang tu semua beli time kawen ahh..haha. adik bongsu pun menyibuk, dah kalau semua ko nak beli time kawen baik tak payah tulis-tulis bajet Ngah..ape daa..[huh, sibuk je dak kecik ni padahal dia dah request macam-macam mintak aku belikan]. ikut suka la nak tulis ke tak nak..dah ko g tido la. dia pun membalas, nak tido la ni, ko tu yang tak tutup lampu cane nak tido.

alih-alih tidur dekat pukul 12 malam gak. sibuk buat bajet punya pasal.

maka ini cerita hari ini..yeay! sudah gaji. haruslah buat ikut bajet kan. setelah ditolak-tolak tinggal la beberapa sen untuk beli barang. nak bayar broadband online kononnya, sekali terlupa pulak password cimb. dah simpan password tu dalam henpon, cari-cari dalam beg henpon pulak tertinggal. hailaa..kena la bersabor jap.

nota kecik:
*nak beli novel ke nak beli kasut???

Friday, 22 April 2011

Patah Cermin Mata

Assalamualaikum

sambil duduk duduk melepak didepan tv melepaskan penat [kononnya] baru balik kerja. dalam lebih kurang jam sepuluh malam. sepatutnya saya balik-balik terus mandi solat makan apa semua, barulah senang nak melepak-lepak lama-lama. entah angin apa duk tengok adnan sempit, haila. kan terbabas timing nak online.

mata sambil tengok tv telinga dengar adik dan mak bercerita pasal ehem ehem..[yang itu rahsia keluarga, belum masa lagi nak dihebahkan..hehe]. budak tu memang dari family yang kecik-kecik je semua la, adik beradik ramai la dan macam-macam lagi. yang saya pulak duk melayan adnan sempit dengan adik bongsu yang entah apa-apa perangai, sambil dia mencelah cerita mak.

[ohhh, bila la kau nak masuk point utama cerita kau ni mj oiii...]

maka, bila dah habis cerita pasal ehem ehem...adik yang tadinya duk bersembang dengan mak mengalihkan perhatian kat saya pulak.

"Ngah, ko beli la bingkai murah-murah je..lepas tu bawak pergi kedai spek mata tukar bingkai je. murah je cmtu".

"oho..tau murah je...[sambil mata memandang mak dan tersengih-sengih]. takpe lah, aku rase cm best pulak pakai cmni je..hahaha".

memang masa tu saya ingatkan mak dah tahu la pasal cermin mata ni dah patah. yelah, dah kadang-kadang saya tolong dia masak sebelah menyebelah. tak kan la mak tak perasan kot anak dia sorang ni pakai cermin mata satu tangkai je.

maka, mak pun bertanya dengan rasa ingin tahunya, "nape?cermin mata patah dah ke?".
aku menjawab dengan sengih-sengih, "laaa, mak tak perasan ke?lama dah patahnya".

mak pun mula bukak sesi soal jawab macam mana boleh patah apa semua. mak pun katalah mak dulu pun pakai spek jugak, tahan je lama, tinggal tukar cerminnya je. korang ni asyik patah je kejenye, cmnelah. haha, nak buat cmne, dah nak patah. dia da bagi hint suruh beli baru la tu, haha.

saya boleh rilek je pakai spek mata tangkai satu!!haha...
bukan orang perasan pun sebab terlindung dengan tudung, kan..hehe

sebenarnya dia tak patah pun, cuma mungkin gam dia tu dah tak kuat[?] dan tercabut la tangkai dia. akibat daripada adik bongsu saya tu la yang letak cooler fan + notebook atas cermin mata tanpa dia sedar[?]. macam mana nak sedar masa tu bilik dah gelap, dia pulak pandai tak bukak lampu dulu [ada hati nak salahkan orang lain lagi, haha]. ini adalah cermin mata yang ke...jap kira dulu..haa, yang kelima sejak bertukar ganti dari form 1..yang saya rasa paling cun ah..haha. lepas ni nak pakai contact lens ahh [pakai pun tak reti, ada hati konon].

notakecik:
*beli spek mata baru takde dalam bajet bulan mei....dan hari ni dah start pesta buku...

Friday, 15 April 2011

Hlovate . Pingu Toha . Jemari Seni

Assalamualaikum..

lagi 7 hari je Pesta Buku Antarabangsa KL 2011!!!

mj belum pernah berpeluang lagi nak jejakkan kaki ke pesta-pesta buku macam ni. kalau dulu mj tak terasa sangat kalau tak dapat pergi. tapi kalau sekarang rasa macam alahaiii ruginya. dahlah ada diskaun semua novel-novel tu. kalau beli online pun sah-sah la ada bayaran pos [rasa membazir sebab syarikat buku tu taklah jauh mana dengan rumah dan takde lah dekat sangat okey].

sebab apa kali ni punya pesta buku mj rasa tak syok kalau tak pergi?sebabnya dalam hidup mj tak pernah mj betul-betul buat koleksi novel penulis yang sama. sejak baca novel aA+bB terus mj buat koleksi novel-novel dia yang lain. sekarang ni tak cukup lagi satu je plus novel beliau yang bakal dijual dekat pesta buku tu nanti. novel 1 4 3 pun sama dah buat mj jatuh suka nak kumpul novel-novel dia [ohh, dia baru keluarkan dua je novel tak salah mj lah dan masuk yang baru nanti jadi tiga lah].

maka, secara tak langsung mj haruslah suka dengan penerbit novel tersebut, Jemari Seni. dulu beli novel hlovate online dengan dorang la, hehe. dekat pesta tu nanti dapat cenderahati tahu [ye, mesti lah korang tahu dah biasa pergi kan..]. salah satunyaaa......


mj nak Beg Bergaya ni...kalau mj dapat pergi confirm la dapat, hehe
sebab mj nak borong 3 buah novel sekaligus...untuk keluaran 2011 je ye..


cerita ni mj dah baca dalam blog hlovate..tapi haruslah ada novel dia jugak..
satu pasal Fend

satu pasal K2 [ohoh, mj tak tau kt mne nk buat kuasa dua tu..]


 tiga cerita dalam satu novel dan mj akan terus selak Ada & Evan oleh Pingu Toha..hehe

maka, ada sape-sape tak nak bawak mj pergi PWTC??[macam ada duit je gaya,haha]

nota kecik:
*nak kira duit syiling, cukup tak nak beli tiga novel sekaligus..


Sunday, 10 April 2011

Sayangi Keluarga Korang

Assalamualaikum

kali ni pun sesi luahan hati jugak.

aku cukup tak berkenan dengan manusia yang lebih pentingkan kawan-kawan die [yang konon konon baik sangat lah] daripada mak dan bapak die sendiri. kalau kawan kawan tu jenis yang memang membantu dari segi moral takpe la jugak. ni takde maknenye. lagi hu-ha hu-ha tak ingat dunia adalah.

kawan yang memahami tak akan biarkn kita tak pedulikan keluarga. walaupun keluarga tu kaki pukul ke kaki hamun ke kaki gaduh ke kaki macam macam la. ada ke kawan yang baik akan kata : "kau lari jelah dari rumah macam aku ni ha", tak pun : "kau nak sibuk sibuk poningkan kepalo pasal rumah watpo, hisap rokok sepam dua pam lagi sodap". nampak tak macam mana baikkknye kawan kawan ni???

maka moralnya disini, sayangi lah keluarga anda dahulu ye. sebaik mana pun kawan-kawan korang tu, jangan lah abaikan keluarga korang semata-mata tak nak terlepas saat saat indah bersama kawan kawan korang tu. kawan kawan boleh dicari [ye tahu nak cari yang sejati payah] tapi keluarga?merekalah yang tetap sejati selamanya.

Maka, jom tidur! selamat malam semua. mudah-mudahan jiwa dan rohani kita akan sentiasa bersih, Amin.

nota kecik :
*rokok bukan solusi kpd masalah yang dihadapi...

Saturday, 2 April 2011

Give Away Pertama MiraEdora

Assalamualaikum semua...!!

aktiviti biasa bila dah takde benda nak di update. haruslah join contest. konon-konon kau masih hidup lagi dalam dunia blog la, haha. maka, terima kasih Zana tag aku..kalau tak kena tag memang malas sikit. sebab macam takde motivasi gitu [ceh, poyo2!]. owhh, sudah jangan merapik. mj nak selongkar blog miraedora dulu sebab antara syarat dia adalah :
  1. mesti follow blog miraedora dan fb page MiraEdora (kalau ada fb lah, takde tak ngape).
  2. buat entri tentang giveaway miraedora ini. 1st impression korang tentang miraedora dan blog miraedora. dan kenapa?
  3. korang tepek banner kat bawah ni dalam entri korang.
  4. lepas tu silalah tinggalkan link korangg di blog miraedora ye.
  5. peserta dalam Malaysia saje ye.
  6. akhir sekali tag ler 3 orang rakan blogger.

maka, 1st impression mj tentang kak dora [ saje nak panggil dora sebab macam dora the explorace tak pun macam dora-emon..hihi gurau jek ] adalah owh dia cun la. beselah tu pompuan kan, suka komen macam tu dulu..hehe. mj baru je masuk blog kak dora nih, nanti kita kenal-kenal lagi eh. ^_^

macam biasa bila mj masuk blog orang lain je, perkara pertama sekali....wahhh, header die pun cun laahhh. kemas je, eheh. senang je nak view blog kak dora tahu. ohh, tu jelah nak komen. okay sila klik link dibawah ye untuk join..selamat malam!!

mj tag : miss enigma - ash shikano -  orkedputih

Klik SINI

nota kecik : 
*naseb mj tak gune nickname orkedputeh buat blog..nick kita sama lah...ngeee~~


Tiada Duka Yang Berpanjangan

Assalamualaikum..

bukan aku nak cakap aku ni bagus masa kecik kecik ke, masa dah besar besar panjang nih ke. tapi sekurang-kurangnya, tolonglah ada sedikit rasa tanggungjawab dalam diri tu. 

aku ingatkan apa yang aku buat dah betul tapi hakikatnya tetap mengundang rasa kecewa orang lain. ingatkan aku dapat la sokongan tapi ternyata kedua dua manusia ini tak menang. dua dua ada buat salah yang masing-masing tak sedar. aku mengaku.

macam biasa, untuk lepaskan rasa marah tu aku tak akan marah lebih-lebih sebab aku ada cara tersendiri untuk lepaskannya. dan hakikatnya aku memang tak mampu nak marah marah lebih-lebih sebab itu bukan aku. yang berlaku hari ni tak akan di bawa berpanjangan sampai ke hari esok. 

semoga diri ini tetap ikhlas ya Allah.


Friday, 1 April 2011

Bajet Tak Cukup!!!

Assalamualaikum semua.

owh, dah masuk bulan april la. tak sangka dah sebulan mj kerja. ni yang seronok terlebih-lebih sudah. amboii, tak sabar nak gaji ler tu..haha. opkos la, sape tak suka dapat gaji kan bila dah kerja. tapi itulah, habis je bulan tiga, kad Popular mj pun mati sudah. bila entah nak renew sebab tempat mj takde Popular, maka rasa tak best lah bila ada kad tapi dah mati, haha. konon je hari-hari beli buku kan.

maka, lupakan pasal kad dan gaji. sejak kerja ni sibuk la nak cerita pasal hal yang jadi kat tempat kerja, kan. macam takde benda lain je nak cerita. takpe takpe, nanti bila i dah sambung belajar, kita cerita pasal belajarrrr je, nak tak?haha.

okay, macam ni. bukan mj tak suka bila pelanggan datang nak beli barang atau tanya sajeee, kan. masalahnya, bila ada yang macam tahu dah akibat guna benda-benda tu semua dan tahu kalau amalkan petua orang-orang tua yang suruh makan ulam apa semua lagi bagus, lagi sihat badan, lagi cantik kulit, lagi berkilat rambut, dan macam-macam lagilah. tapi sibuk jugak nak bertepek kat kedai tu.

owwhhh, dan dia amalkan lah petua-petua tu. baguslah tu mj cakap. cuma dia tak dapat nak hilangkan kelumumur je. mj tunjuklah produk yang orang cari selalu tu. pergghh, dia punya lama memikir tu bukan main lagi. siap nak tahu pasal gaji la, kerja kosong kat kedai mj tu lah, kedai tu macam mana lah. hailaaa, susah la ini macam. tahu tak apa jadi lepas tu??

"takpelah, nak tengok bajet dulu" sambil tersengih sengih kambing...

nasib la ada kesabaran di hati lagi. tu baru sikit ragam pelanggan ni. ada yang lagi dasat tahu, cuma mj belum pernah kena lagi la, hehe. maka, nak tanya sekadar nak tahu harga ngam ke tak dengan bajet boleh je. tapi tok sah ler sampai nak bukak kedai kopi ye. dan nak tanya la korang tau tak cara-cara nak hilangkan kelemumur dengan efektif sekali?maksudnya kelemumur terus hilang lepas cuba petua tu. boleh lah kongsi kongsi, kan3.

nota kecik :
*nak cuba old template lepas ni, macam dah ada keyakinan pulak nak main editing.

Sunday, 27 March 2011

Cerita Sikit Sebelum Tidur

Assalamu'alaikum

mata dah ngantuk ngantuk ayam nih tapi ada hati nak menaip lagi [ suka hati je simpulkan bahasa sendiri ].

sasaran jualan hari ni tercapai. alhamdulillah, banyak la jugak dapat.

part paling best bila dapat jual set bersalin, haha. sebab rasa macam puas sangat benda tu terjual dan harga dia memang ratus-ratus la kan, hihi [ sape taknak barang yang dijual laku, kan ].

yelah, set bersalin tuuu...ingat senang ke nak terangkan kat pelanggan. dapat pelanggan yang banyak tanya mula la menggelabah kejap [ biasa terjadi kalau mj jaga kedai sorang-sorang ].

lepas tu daripada tak ingat harga terus ingat semua harga set bersalin tu [ tapi ada satu yang tak ingat harganya sebab mj jarang sebut ]. tinggal nak kena ingat fungsi-fungsinya je dan tingkatkan ilmu kira-kira mj [saya memang lemah bab kira-kira]

okai, mahu tidur sudah. entri pendek maka kenalah selang-selang, kan.

Pause.Relax.Breath

nota kecik :
*lagi satu, mj memang cepat menggelabah. bila datang je gelabah tu mula la rasa macam menggigil tangan.
*kerja ni boleh buat orang yang lemah math pandai math..mj harap sangat dapat pandai math, Insya Allah.

Saturday, 26 March 2011

Jangan Buat Macam Tu Tahu

Assalamu'alaikum dan selamat pagi semua!!

Hari ni dah masuk hari sabtu. macam korang tak tau pulak kan. maka, selalu hari sabtu korang buat apa?jalan-jalan cuci mata cuci tangan habis semua. al maklumlah, bagi yang dah bekerja mesti dah gaji kan, yang pinjaman mesti duit dah masuk kan. haaa, saya pun cuci mata jugak tahu hari sabtu. cuci mata tengok ragam pelanggan atau pengguna. sepanjang bekerja dari minggu pertama hingga lah minggu ketiga nih, macam-macam ilmu dah diperturunkan. terima kasih ye kak farah dan kak ika [walaupun tetap gak lupa harga barang..hehe]

maka, meh saya bagitau ilmu apa itu. pertama sekali, kalau korang terutamanya perempuan lah takde masa nak beli barangan kosmetik korang seperti Le Rose Solution, Le Rose Solution 2, Sabun Natasya Gold, Sabun Susu Beras Citra dan yang sewaktu dengannya sila janganlah suruh laki atau kawan kawan korang belikan ye. kecuali korang dah bagi nota dekat dorang dengan jelas dan terang barang apa yang korang nak.

kedua, ni khusus untuk wanita yang dah berkahwin dan bakal mendapat baby. kadang-kadang tu dorang suruh laki dorang yang belikan set bersalin. susah tahu suruh laki belikan set bersalin nih. tengok muka dorang blur je bila diterangkan pasal set bersalin tu. konon-konon dorang paham la, lepas tu nak tengok set bersalin lain pulak. dalam kepala dorang mesti tengah dok applikasikan apa yang bini dorang cakap kalau jumpa set bersalin [jangan marah naaa]. tak dinafikan ada laki yang memang ambil berat hal-hal macam ni tapi haruslah buat persediaan awal jugak. betul tak.

ketiga...em, ade lagi tapi yang tu rahsia. kalau publish kat sini nanti tak rahsia la, haha. yang ni tak boleh lah nak bagitau, bahaya mj nanti. semalam dah capai target jualan. hari ni nak target berapa pulak ye. agak seronok buat target ni rupanya lagi-lagi kalau tercapai target tu. tenkiu kak ika [walaupun tahu masa belajar dulu memang kena buat target jualan pun, haha]. okay, mahu siap-siap pergi kerja.

nota kecik :
*takde lgsng penggunaan nama mj diatas..???eh, ade..satu je..haha.
*Selamat Hari Lahir Kak Farah!!! :: 26 Mac 2011 ::