Advertisement

Tuesday, 11 January 2011

:: Day 19_Nicknames you have; why do you have them ::

Hari 19
Selasa
01:58

Assalamualaikum.

agak teruja nak buat entry ni. sebab konon-konon banyak nickname la,haha. Mj jadi banyak nickname since study dekat Kuantan lah. amboi, sukahati mereka je nak panggil Mj ni macam mana ye. nasib hati baik [baik kerr?haha].

dalam kalangan family pun ada nickname tau. tapi bukan nickname yang memang wajib panggil kalau kena tolong masak ke [angah!!masak nasik!] tolong sidai kain ke [Ngah!kain dah sidai ke?] tolong sapu sampah ke [dah sapu sampah Ngah??] haha. bukan yang itu. nickname ni memang ada dalam setiap family Mj. nickname yang lebih kurang macam nak mengata. ehhh, bukan mengata. alah tak tau la nak explain macam mana.

contohnya macam ni ye, kalau nama korang laila kitorang akan tambah tambah huruf K dan O dekat depan nama korang. bukan KO yang mampus tu ye,bukan bukan. maka jadinya kolaila. apsal tak best je bunyi, haha. contoh lain lagi macam nama Mj ni lah. Mizs Jah kan, so mesti akan dipanggil KOjah. haa, camtu lah lebih kurang. yang pastinya panggilan ni bukan untuk mengata lah. ia macam nak panggil orang tu selain daripada gelaran abang or angah or alang blablabla.

Mj juga dipanggil Mija or Mijah dikalangan kawan-kawan yang rapat dengan Mj je. sebenarnya nickname Mijah tu memang dari kecik cik ayah kadang-kadang guna. tapi disebabkan tahap malu yang menebal masa tu, so takdelah nickname tu dipublishkan ke orang ramai, haha. dan bila masuk belajar macam tak sangka my bff boleh panggil Mj dengan panggilan Mija [kadang tu dia panggil Miju dan banyak lagilah].

start situ hanya kitorang2 je yang panggil dengan nama tu. nicknames Mijah tu pulak after cik ayah, sorang classmate Mj ni pulak yang guna. dia jugaklah yang sukesuki panggil MJ untuk kependekkan nama sebenar Mj [agak-agak korang apa nama sebenar Mj??haha]. thanks ye cik adda aka AM. dan macam tak sangka jugak bff Mj, Honey pun panggil Mj [sebenarnya dia tulis Mizs Jah, so haruslah pendek dia MJ, kan?]. sebab tulah Mj guna nama ni dalam blog, hehe. macam dah agak-agak komersial gitu [perasan lebih].


nota kecik:
*pernah berangan nak orang panggil Miz, dan yeah! Hajah call me Miz.
*pagi esok adalah penentuan..

11 comments:

  1. haha, ckp pasal nick name ni kn. ade classmate nohfee ni, panggil kawan nohfee, "cokodok"
    tak tahu pasai pa.. nak kata kawan nohfee ni hitam, die ni putih, melepak pulak tu. mj taw? ;)

    ReplyDelete
  2. haha . .
    nelly dulu sellu dapat mcm2 nickname masa kecik . .
    hehehe . . . tak tahu lah knapa . .

    =)

    sabar je lah , . .

    ReplyDelete
  3. @nohfee
    mybe classmate nohfee knl cokodok kaler putih je kot,haha..

    ReplyDelete
  4. @nelly
    haha, beselah masa kecik sume nk pggl kite ngan nama yg dorg berkenan..haha..

    ReplyDelete
  5. hehehe btul2, kt umah ni kitaorg pggl abg akak as badak, giler hajat kn hahaha.

    ReplyDelete
  6. wah....glam nye nick name.miss jah jadi MJ ye.hehe..ayu pon sejak gune name luna lunera ni...org pon panggil luna..bukan ayu..adeih...

    ReplyDelete
  7. hai miz *wink3* hahaha

    Sy xde pown name nickname.Comot ni pown atas dasar rela sendiri..
    Stakat ni..xde la..hoho

    ReplyDelete
  8. @Aimi Razman
    haha..nickname binatang besenye kat skolah lah femes..mcm zoo dah rse..haha..

    ReplyDelete
  9. @ayulunera
    tu lah, kalau boleh nk sngkat lg..haha..
    luna pun okey..tp Mj pggl ayu, sbb ayuuu je..haha..(jgn sengih sorg2..=p)

    ReplyDelete
  10. @sicomot-comel
    adehh,pggl miz plak..(malu kejap,haha)
    xpe xde nickname janji ade nama..hehe..

    ReplyDelete
  11. hehe ..tahu tak pe .
    suka2 ~~

    =)

    ReplyDelete