Advertisement

Sunday, 30 January 2011

:: Day 29_In this past month, what have you learned ::

Hari 29
Ahad

Assalamu'alaikum

dah sampai hari ke dua puluh sembilan. besok hari ketiga puluh. rasa sedih pulak, haha. drama je lebih.sepanjang buat benda alah ni, macam macam rintangan dan halangan mj jumpa, haha. drama lagi!. ape je ek yang mj belajar..macam macam benda mj belajar. dari blog tak berapa nak cun lama lama jadik cun dah walaupun tak cun sangat. okey lah tu kan, haha. 

 maka, setelah menyibukkan diri dengan dunia blogging banyak perkara yang mj baca dari blogger yang lebih dulu dan berpengalaman. ada perkara yang kita boleh dengan blogging dan ada perkara yang kita tak boleh buat dalam erti kata melanggar etika seorang blogger. antara yang paling tak disukai adalah copy paste entri orang lain dan tak beri kredit pada tuan empunya entri tersebut. benda macam ni boleh jadi isu panas tahu. banyak lagi sebenarnya, tapi malas nak tulis, hehe. takpe kan.

haaa, yang ni mj paling suka. belajar edit blog sampai juling bijik mata hengkau, haha. serius, seronok je rasa bila benda yang kita edit tu menjadi. mj mula edit part mana entah, tapi rasanya bahagian komen kot. lepas tu tukar template blog. yang ni memang giler kejap lah, asyik rasa nak tukar template je, haha. mungkin kekal dengan yang ni kot, hehe, walaupun coding template ni tak sama macam tutorial kebanyakkkan blogger lain tapi mj dah macam agak paham nak edit bahagian mana mana.

sekarang nih pulak mj suka edit header. ni dah jadik macam hobi kot bila tiap kali masuk blog lain mesti nak tengok header dia dulu, haha. mj suka tengok dorang design header blog dorang, cun cun dan mantap-mantap je. wahh, kalah lah blog mj ni. sekarang ni pun rasa macam nak ubah lagi header, haha. ehh, tak kot sebab macam dah cun je, haha. tak jadik tukar, hehe.

selain tu, sudah tentu lah dapat berkenal-kenalan dengan blogger lain. nak kenal blogger lain bukan senang tahu. kenalah rajin blogwalking, komen komen entri dorang. lainlah mj ni hebat dalam menulis blog, kan kan kan hehe. suatu hari nanti pasti boleh jadik hebat, yeah! tapi kena lah hebat dengan cara yang betul, ye tak. dan lagi satu, selama sebulan ni macam-macam contest giveaway mj join. ternyata join contest dekat blog lagi senang, haha.

boleh tak nak tamatkan entri ni macam tu je, hehe. maka, sekian lah dari sukesukimj. selamat bercuti semua!

nota kecik:
*mj belajar menulis jugak, selama ni tak tahu menulis hahaha. =_="

8 comments:

  1. hehe .
    Mj secara tak langsung bagi tips .
    dan secara tak langsung , Nelly dapat ilmu .
    thank you .
    =)

    ReplyDelete
  2. header mj siyes lawa....
    nk blaja wt header jugak..
    :"(

    ReplyDelete
  3. tlg edit header ai plak bley? ngee~

    slmt berkenalan..eh ke dh berkenalan? =P

    ReplyDelete
  4. MJ, thanks. tp ta mahhu join. segan. belog sy hampeh la

    ReplyDelete
  5. @sitihanisahali
    hihi..tenkiu..yg simple2 je mj reti buat..byk blog yg wat tutorial header..cube je anis, lame2 nnt msti ketagih..hihi..

    ReplyDelete
  6. @YanaMIB
    segan plak rse nk watkan utk yana..huhu..

    eheh, slmat berkenalan..=)

    ReplyDelete
  7. @haninihanis
    mne de hampeh la..comey je blog hanini..=)

    ReplyDelete