Advertisement

Wednesday, 19 January 2011

Mozilla vs Chrome

Assalamualaikum..

selamat petang semua. amboi, tajuk macam nak bagitau kelebihan Mozilla dengan Chrome je. tak tak, bukan macam tu ye. macam ni Mj dah bertukar hari ni. bertukar apakah? sebelum tu nak tanya ni, korang pakai Chrome atau Mozilla?mesti ramai pakai Mozilla kan. oke, Mj sebenarnya nak tergelak pun ada, bukan nak gelakkan korang ye. nak gelakkan diri sendiri, hahaha. itulah, orang kata best view guna Mozilla tak nak dengar. nak jugak guna Chrome kesayangan tuh, haha. kan sekarang dah nampak perbezaan dia apa.

perbezaan 1
ini comment box yang selalu Mj nampak sepanjang guna chrome


perbezaan 2
 ini pulak bila guna mozilla the best view
(sila lah klik kalau tengok mozilla baru saya, hehe )

sebenarnya Mj tau ada tutorial yang akan kata tutorial tu best view dia guna Mozilla. tapi Mj ingatkan takde la perbezaan dia kalau guna Mozilla ke Chrome ke,kan. dan kalau tutorial tu kata best view dia Mozilla memang Mj tak buat lah, hehe. tapi disebabkan Mj buat tutorial cantikkan comment box anda daripada liyanalunia, Mj taktau pulak sebenarnya box tu rounded, haha. hari ni bila check semua blog yang Mj follow, wahhhh semua rounded rupanya, hahaha. haila..apalah kau Mj. tatak mau dengar langsung. 

Mj tak guna Mozilla sebab dekat nabby Mj nih, loading dia sangat lama, malas nak tunggu. lepas tu Chrome lagi menawan, takde bar bar yang menyerabutkan tu. bukan Mj guna semua bar yang ada. Mj just guna search bar je. sebab tu lebih prefer Chrome. walaupun tau boleh dibuang bar bar tersebut, still tak mau guna. tapi hari ni segalanya mengubah pendirian Mj, haha. baru nampak kenapa orang suruh guna Mozilla, hehe. terima kasih ye semua orang.

lagi satu Mj edit template blog member Mj guna Mozilla dan ikut tutorial amaramirah sepenuhnya. dan member Mj pun guna Mozilla, maka sedang elok lah tuh. masa edit member punya blog memang nampak la jadik rounded kat part-part tertentu. masa tu tak pikir pun Mj punya blog ada rounded, haha. tiba-tiba je hari ni, Mj bukak blog guna Mozilla, member Mj punya bukak guna Chrome. masa tu lah segala kebenaran terserlah, hahaha. lepas tu mula lah edit mozilla ni bagi cun kejap. set background dia [sebelum ni background kaler hitam rama-rama sekarang dah jadik hijau ladybird, ahaks]. buang bar yang tak guna tu. set google jadi home page.

kesimpulannya, guna Mozilla kalau kau rasa nak nampak rounded bagai tuh. guna Chrome kalau tiba-tiba mood kau berubah nak tengok petak-petak pulak, hehehe. dan guna Mozilla untuk blog, guna Chrome untuk fb dan youtube.

nota kecik:
*comment box tu dah diedit jadik bulat semua, sebelum ni tak bulat kan semua?hehe.
*ada cara nak lajukan load page mozilla tak??
*blog member Mj tak habis edit lagi sebab ada satu masalah yang tak diketahui, huhu.

13 comments:

  1. hehe tpi cik fyza suke gunakan chrome la..nmpak lgi kemas..huhu

    ReplyDelete
  2. @♥cik fyza ♥
    yup..gune chrome mmg nmpk kemas..tp sejak nmpk bulat2 tu terus excited kejap nk gune mozilla..haha..

    ReplyDelete
  3. haah..sebab ada code khas untuk chrome n mozilla kalau yang rounded border tu..haha

    anne guna chrome..sebab tak serabut..hehe..

    but best view still on mozilla ;p

    ReplyDelete
  4. lawa jugak yer dekat mozilla .
    hehe

    ReplyDelete
  5. wehhh sama laaa. aq pun baru tau siang tadi lepas tanya ynn asal aq nye round end tu tak jadi. rupanya sebab code moz-blaa-blaa tuh weh. haha moz tu stand for mozilla. hahahah so skrg nak guna mozilla balik. :)

    ReplyDelete
  6. @aNnE
    gune chrome mmg tak serabut kan..tulah mj kate ikut mood..tbe2 nk tukar view gne chrome plak..haha..

    ReplyDelete
  7. @nelly
    mmg lawa..tp mj nak kene tggu loading die la yg rse sakit..

    ReplyDelete
  8. @Zana Zingaa.
    haha..kite same la..aku try bukak ko pnye blog plak, eh ade rounded la..ble kat chrome xde..so, aku dah mle phm..haha..
    owh..moz tu mozilla...kalau chrome?chr?haha..

    ReplyDelete
  9. anis gune chrome......sebab.........sebab..tah..hehe.. :)

    ReplyDelete
  10. wahh......ayu pon tak tau...ehee...ade beze ea rupenye.....ayu pon teringin la nak edit blog...lebih kemas sket..tapi tak reti....eheee

    ReplyDelete
  11. @ayulunera
    takpe..nnt lame2 da ceburkan diri dlm edit2 nih..msti reti lah..hehe..

    ReplyDelete