Advertisement

Saturday, 31 December 2011

Untuk Mu Ibu - Exists


Untuk Mu Ibu didedikasikan khas buat Mak aku dan juga para ibu di seluruh dunia. Juga Al-Fatihah buat Arwah Mak sahabatku,Oni yang telah pulang ke rahmatullah pada Isnin 26 Dis yang lalu. Moga-moga rohnya ditempatkan dikalangan orang orang yang soleh dan solehah. Amin...

*oni mesej aku luahkan perasaan dia. aku yang baca pun boleh sayu rasa nak nangis je. semoga kau tabah oni.

Saturday, 24 December 2011

Membuang Cuti di Rumah

Assalamualaikum

berada di rumah sudah. rasa seronok bila balik rumah. dapat makan-makan (walaupun sebenarnya kadang-kadang lauk selalu habis dengan cepat dan kau tidak sempat merasa pun sampai cari ceruk mana ada makanan lagi, hahaha). dapat lepak-lepak tengok tv (cerita yang paling aku tunggu scent of woman!). dapat tidur-tidur (wahh, sejak bila kau jadi seorang yang suka tidur nih..haila..). dapat apa lagi..dapat lari dunia kampus, haha (kadang-kadang aku penat dengan hidup kampus tapi hidup kampus harus mesti wajib diteruskan juga).

cuti seminggu sebelum final exam. balik rumah konon nak study sikit. bawaklah balik buku pembangunan diri, subjek yang kena membaca. harapnya dapatlah membaca. harapannn lah. dengan suasana rumah yang macam buat aku rasa aku bukan student, memang tak lah nak bukak buku kan. esok pulak nak balik perak. bercuti dikampung dua tiga hari. biasalah, bawak cucu menantu melawat atuk. maka, harapan nak baca buku lagi memang agak tipis. dan masa study aku sebelum final exam mesti dah berbaki sedikit je. cobaan sungguh kan nak study ni. kalau tak kuat habislah aku.

dalam hati rasa tak sabar nak habis final exam. walhal tak study habis habis lagi. asyik fikir nak cuti je..haha. cuti sem ni aku buat part time dekat tempat lama aku kerja. mana lagi kalau bukan dalam shopping complex warta tu. kerja sabtu ahad pun jadik lah. kurang-kurang isnin sampai jumaat aku boleh berkhidmat dekat rumah, sabtu ahad pulak kerja mencari sesuap topup (almaklumlah bila tak kerja duit nak topup pun susah). takut jugak nak kerja balik ni. kot kot aku lupa ke apa ke kan..haha (ngade-ngade ah kau!)

uishhhh, dekat pukul dua dah. mau lepas ni mak aku bangun mintak broadband, haha. okey sampai sini je mencoret membuang post lama mengganti post baru..ahakss. adioss!

selamat malam semua. selamat bermimpi indah. selamat bercuti bagi mereka yang ukm.

Wednesday, 14 December 2011

Wordless Wednesday Four : Wedding Of The Year




nota kecik :
*next is my turn???..omoooo..

Friday, 2 December 2011

Mimpi Seekor Nyamuk




Seekor nyamuk memberitahu sahabatnya, seekor belalang hijau : "Aku bermimpi semalam."

"Kau mimpi apa?"

"Aku bermimpi aku hisap darah segar kenyang-kenyang. Seronok sangat."

"Wah, tu mimpi yang hebat!"

"Ya dan aku sangat gembira."

Belalang melihat perut sang nyamuk, kempis. Keesokan harinya, sang nyamuk bercerita lagi. 

"Aku bermimpi indah lagi semalam. Kali ni lebih hebat. Aku mimipi WHO(World Health Organization) telah mengharamkan pengunaan sebarang jenis ubat nyamuk sebab ia membawa kesan yang tidak baik untuk kesihatan. Wah, seronoknya! Tak perlulah lagi aku terbang lintang-pukang menyelamatkan diri setiap kali manusia guna ubat nyamuk."

"Hah, hah, hah! macam-macam mimpi kau. Aku ni tidur mati tiap-tiap malam."

Sang nyamuk tergelak gembira dan menari-nari. Hari yang berikutnya, sang belalang hijau pula menegur sang nyamuk : "Engkau bermimpi indah lagi? tersenyum memanjang."

"Tepat tekaan kau tu. Semalam aku bermimpi lagi hebat. Aku bermimpi nyamuk diiktiraf sebagai serangga yang dipelihara dan tidak boleh dibunuh. Wah, indahnya hidup ni!"

Sang belalang melihat lagi perut sang nyamuk. Makin kempis. Rupa-rupanya nyamuk masih tenggelam diulit mimpi.

Pengajarannya ramai manusia hanya bermimpi dan berkhayal, namun hakikatnya tgidak pernah melakukan apa-apa. Jangan jadi Muslim yang menyangka mereka telah cukup amal sehingga berangan-angan pasti mendiami syurga, sebaliknya imbangilah amalan yang dilakukan dengan campuan dua ramuan; khauf (takut) dan raja'(harap).

Thursday, 1 December 2011

Entri Tak Terluah

Assalamualaikum

sambil tengok post yang lama lama sekali semacam terpanggil nak buat sesi luahan hati. dah lama jugak tak buat sesi luahan hati dekat mizs jah ni. hai MJ!meh dengar aku nak luah perasaan jap.

hari ni dan hari sebelum sebelum ni kolej aku takde air. bukan kolej aku je, ada beberapa kolej di ukm yang takde air juga. maka aku pun merempat tidur di kolej member yang ada air. dan Alhamdulillah hari ni air dah ada  walaupun ada ura-ura kata mungkin sekejap je ada air. takpelah sekurang kurangnya aku sempat nak tadah air sebaldi kecik aku tu daripada tak tadah langsung kan. kalau habis je sebaldi kecik air aku tu, apalagi kali ni aku nak balik rumah! aku ni kadang-kadang baik sangat tak nak balik rumah yang sekangkang kera tu, hahaha. (kalau balik rumah takdapat nak online!!opss..haha)

sebenarnya itu bukan lah luahan hati sebenar aku. tiba-tiba benda yang aku nak luahkan tak terluah. kadang-kadang aku memang boleh jadi macam tu. rasa stress tapi tak nak cakap. rasa sedih tapi buat buat gembira. rasa nak berhenti belajarrr!! tapi buat buat macam takde apa. haishhh...=_='

okey tu je. lepas ni nak tulis cerita pendek dalam solusi pulak. lama dah tak copy paste solusi heeheee.

nota kecik :
*ohh ye, lagi tiga minggu nak cuti sebelum final exam. lagi aku stresss.