Advertisement

Monday, 6 February 2012

Kerja Part Time yang Menyeronokkan..?

Assalamualaikum dan selamat menyambut Maulidur Rasul!

selamat hari isnin dan selamat memulakan kerja MJ! orang lain sibuk cuti aku bekerja keras mencari sesuap topup (boleh ke sesuap topup?haha). yup, dekat seminggu jugak la aku kerja dekat warta. perasaannya macam terkejut pun ade jugak hehe. semua nak terkejut je kan. sambung study terkejut, buat part time pun terkejut jugak! hari pertama masuk kerja rasa gelabah jugak lah sebab takut tak ingat semua benda yang pernah jual dulu. serius, ade je benda yang aku lupa haha. kejap kejap kang aku tanya kak fara harga barang ni berapa barang tu berapa. tambah tambah lagi banyak produk baru kedai tu jual. maka, prosesnya macam aku mula mula masuk kerja tahun lepas. kena belajar semua benda hehe. cuma aku takde la nak belek satu satu barang dalam kedai macam dulu. rileks je buat kerja (sebenarnya tak jugak bilamana ade customer tanya barang yang memang dari dulu aku tak pro..mau gelabah nak terangkan hehe).

satu benda yang aku perasan, kedai tu tak macam dulu. pekerja baru tak jaga kedai betul betul. maksudnya dorang tak kemas balik kedai bila dah kacau bilau kan keadaan dalam kedai tu. dah la kedai tu kecik, lepas tu sepah sepah pulak. haiishh, ditegur kang terasa hati (yelah kite ni kan dikira macam budak baru jugak la kan) maka, suke hati korang lah asalkan korang bahagia. tapi satu benda yang tak pernah berubah ialah aku dengan kak fara mesti akan hilang dari kedai..haha. bila masuk je time solat, apalagi pergi solat lepas tu merayau lah ke sana ke mari. takpon kitorang mesti akan berborak-borak dulu dekat kedai bos yang dah ditutup dekat tingkat atas sebelum solat (kedai ni memang untuk solat). borak je dah makan masa, memang lambat la kitorang turun hehe. tapi benda ini kitorang berdua buat bila kene jaga kedai asing asing la (bos kitorang memang banyak kedai, so ada giliran jaga kedai).

tapi sejujur-jujurnya aku taknak dah kerja yang ala-ala macam tu lagi. tiba tiba aku rasa macam penat sangat pulak kerja dekat situ, walhal sebelum ni ok je siap tak cuti bagai. mungkin sebab aku dah rehat dulu dalam seminggu lebih dekat rumah, maka jadi macam 'aduhhh,malasnya nak pergi kerja' haha. sebabnya aku dah biasa bangun bangun je lepak dulu tengok tv, pergi sarapan apa semua tapi ni tiba tiba nak pergi kerja pulak. adohai, bertahan jelah. diri sendiri yang nak sangat kerja kan. ingat nak berhenti awal tapi kak fara dah beritahu bos pulak aku nak kerja sampai bila. tapi takde masalah kot kalau aku nak berhenti awal, kata part time hehe. maka?menyeronokkan ke tak?sikit je yang seronok. yang lain tak berapa nak seronok.




*sebenarnya kerja dah tak melekat di jiwa. orang kata bila hati tak minat nak buat pun macam malas je tak kira la kerja tu best macam mana pun, kan.

4 comments:

  1. anis pernah kerja part time dulu.tak suke lah.hehe.dpt kerja yag suasan yg tak sesuai kot time tu.dah lame sgt tak jenguk blog ni.rindu pulak :)

    boleh cr mj kat warta ni!hehe

    ReplyDelete
  2. uit curi tulang..hehehe..waa..ak pon da setat praktikal we...cuak nyer...

    ReplyDelete
  3. @seseorang yg hanya seorang
    haha..ni aku buat auto-publish la..takkn la kedai bkk pukul 10.30 dan2 tu aku nak on9..jatuh reputasi pekerja cemerlang aku..haha

    ReplyDelete