Advertisement

Monday, 30 April 2012

You Are A Faithful Analyst.

Assalamu'alaikum

terima kasih kak aimi sebab tag mj. lama betul ambil masa nak buat ini tag, hehe. sebab macam pelik kenapa mj punya tak dapat macam kak aimi punya. lepas tu terfikir, ahah mesti lah kak aimi buat sendiri lepas dah dapat result tu, kan.

maka, ini hasilnya lepas buat personalities test tu.

About you : You are an Analyst

  • Your attention to detail, confidence, sense of order, and focus on functionality combine to make you an ANALYST.
  • You are very curious about how things work, delving into the mechanics behind things.
  • Along those lines, how well something works is usually more important to you than what it looks like.
  • You find beauty and wonder mainly in concrete, functional, earthly things.
  • You are very aware of your own abilities, and you believe that you will find the best way of doing things.
  • Accordingly, problems do not intimidate you, as you believe in yourself.
  • You trust yourself to find solutions within the boundaries of your knowledge.
  • You don't spend a lot of time imagining how things could be different—you're well-grounded in the here-and-now.
  • It is important for you to follow a routine, and you prefer the familiar to the unknown.
  • You're not one to force your positions on a group, and you tend to be fair in evaluating different options.
  • You are balanced in your approach to problem-solving, not letting your emotions hold you up.
  • You prefer to have time to plan for things, feeling better with a schedule than with keeping plans up in the air until the last minute.
  • You do your own thing when it comes to clothing, guided more by practical concerns than by other people's notions of style.
  • You tend to believe that things happen for a reason, and that not everything is under our control.
 If you want to be different:

Try to embrace the imaginative, creative part of your personality more often.
Try moving beyond the things that you find comfortable—open yourself up to a broader range of experiences.

How you relate to others : You are Faithful
  • Your trust in others, respect for tradition, and caring nature make you FAITHFUL.
  • Maintaining a few intimate relationships is more important to you than knowing a lot of people, and you share a lot with your close friends.
  • Those who have managed to get close to you value your camaraderie, and they know that they can trust you with anything; you're a good listener.
  • While you can usually see several sides of an argument, you often have a strong opinion as to which side is correct—the order of things is usually clear to you.
  • Your perspective on the world is based on careful observation, and you know a lot about how people feel in—and react to—many situations.
  • Your exploration of others' feelings has led you to believe that although people generally act appropriately, having clear social rules is very important to a functional society.
  • Time alone for reflection is important to you—you are introspective and aware of your own feelings.
  • Faithful is as faithful does—you expect those with whom you are close to be loyal to you, and you take betrayal of your trust very seriously.

If you want to be different:

Some of the alternate perspectives that you understand may have more value than you give them credit for—keep in mind that right and wrong aren't always so clear-cut.

While you are able to reap the benefits of your time alone, and may see interacting with a lot of people as more tiring than exciting, remember that there is a lot to be learned from experiencing things and not just reflecting on them.

#terperap lama dalam draft. sangat sangat sangat lama. link personality test ni pun dah lupe. T__T

Thursday, 26 April 2012

Kesunyian Di Sini



keseorangan di sini. kadang kadang rasa seronok bila berada di wilayah sendiri. rasa seronok sebab hanya di sini aku punya semua benda yang aku perlukan. tapi saat aku berada di sini aku tidak punya teman. teman yang boleh buat aku rasa terhibur. hingga bila rasa sunyi mencengkam terasa diri ini perlukan seseorang untuk bergelak ketawa. dan akhirnya aku sanggup jadi pendiam di tengah tengah ramainya manusia. kerna aku tak suka rasa sunyi itu.

Friday, 20 April 2012

Print Colour 20 sen..!!!

aku tak pernah nak suka dengan bisnes. tapi bila dah lama-lama belajar bisnes sedikit sebanyak tempias semangat orang nak berniaga tu ada. kadang-kadang rasa je nak mulakan bisnes kecil-kecilan, sambil-sambil belajar kan. tengok orang lain berbisnes macam syok je. cuma aku tak pandai nak uruskan masa aku tu je.

tapi ada yang tak syoknya bisnes ni bila kita mudah sangat kesian ataupun termakan kata dengan pelanggan kita. orang yang macam ni boleh je nak berniaga tapi dia kena ada pembantu yang boleh sama-sama buat keputusan dengan dia. hari ni (iaitu semalam la kan sebab aku menaip ni pun dah masuk hari esoknya) berlaku benda yang aku dengan kawan-kawan aku rasa sakit hati je.


takde la sakit hati apa (tapi memang sakit pun), kawan aku, mel ni buat service printing kat bilik dia. dia letak la iklan yang macam biasa orang selalu buat tu, 50sen untuk colour 10 sen untuk black. lepas tu ada jiran bilik dia ni nak print. tapi dia taknak dengan harga 50 sen tu (nak print colour ni), nak harga 20sen sebab dia kata sikit je. mel pun okey jelah kan sebab memang ingat sikit.

masa tu aku dengan lima orang kawan lagi ni study dekat luar bilik, ada tempat macam bilik tv la dekat kolej dorang ni. kitorang study jelah macam biasa sampai la mel datang dekat kitorang (jiran bilik dia p edit benda yang di print tu kat bilik dorang sat) cerita la budak tu print lebih kurang 40 lebih helai kertas sijil..diulangi sijil ye. bukan kertas A4 putih tu. tang mana yang sikit ntah sampai mintak 20sen. colour pulak tu! okey ada juga yang blackwhite tapi logik tak mintak 20sen untuk colour? taktau la kot-kot ada yang buat 20sen ke kan..tu memang nak bersedekah la kot.

habis kitorang pun cakap la mana boleh macam tu mel. kalau taknak mahal sangat pun 70sen pun jadilah. kalau dekat luar takde orang print colour sijil tu 20sen. mel ni pulak takut nak cakap kat budak tu sebab yelah dia dah okey kan je dengan 20 sen orang tu. sebelum tu ana (roomate mel) dah bisik bisik letak seringgit mel sambil tunjuk2 satu jari tapi mel tak perasan pulak. lepas tu kitorang suruh je dia mesej budak tu. nak hantar mesej pun dia takut juga. hailaa..budak mel ni. habis oni yang tukang taip mesej tu. dah siap taip tak send juga.

sampailah tiba-tiba budak tu datang cari mel mintak kunci bilik mel sebab nak buat apa ntah aku dah lupa. lepas tu mel datang balik, suruh send jelah mesej tu. yang kitorang ni dah kalau orang tu baru je jumpa kita takkan la nak hantar mesej, baik cakap depan depan. dah si mel pun taktau nak cakap macam mana kat depan budak tu, hantar jelah mesej tu. lepas beberapa minit budak tu reply. dia kata, depan pintu bilik tulis 50sen, nape nak 70 sen pulak. macam tulah lebih kurang. tiba-tiba pandai pulak budak ni, tau pun 50 sen tapi p mintak 20sen pasai apa. mel pun okey kan je lah.

lepas tu dia reply balik nak bayar dah. dia bayar setakat yang dia print tadi. kalau ikutkan budak tu nak print lagi lepas dah edit sijil tu. mungkin sebab 50sen kan terus dia tak jadi. masa kat bilik tu ana ikut sekali, buat peneman mel nak menjawab-jawab dengan budak tu. sekali budak tu bawa geng 4 orang termasuk dia sekali. dorang pun fight la nak juga 20sen sebab yang kes mel dah janji tadi tu lah. dia kata la dekat kedai kolej 30sen je kot tapi sebab print rosak tu dia datang bilik mel. tapi dia dah nampak depan pintu bilik tulis 50sen dan kertas dorang kertas sijil sibuk minta 20sen juga. lama lama mel kata 30sen jelah, ana tak sempat nak kata apa-apa sebab ana nak mintak 40sen. benda dah jadi kan.

ye mungkin silapnya mel setuju terus dengan harga 20sen. dan mungkin silap kitorang juga tak pergi sekali ramai ramai fight budak tu. kalau tak dah confirm dia kena bayar 70sen. bajet dia senior sangat lah!

#budak tu bukan budak bisnes. so, bukan senior kitorang la.