Advertisement

Friday, 20 April 2012

Print Colour 20 sen..!!!

aku tak pernah nak suka dengan bisnes. tapi bila dah lama-lama belajar bisnes sedikit sebanyak tempias semangat orang nak berniaga tu ada. kadang-kadang rasa je nak mulakan bisnes kecil-kecilan, sambil-sambil belajar kan. tengok orang lain berbisnes macam syok je. cuma aku tak pandai nak uruskan masa aku tu je.

tapi ada yang tak syoknya bisnes ni bila kita mudah sangat kesian ataupun termakan kata dengan pelanggan kita. orang yang macam ni boleh je nak berniaga tapi dia kena ada pembantu yang boleh sama-sama buat keputusan dengan dia. hari ni (iaitu semalam la kan sebab aku menaip ni pun dah masuk hari esoknya) berlaku benda yang aku dengan kawan-kawan aku rasa sakit hati je.


takde la sakit hati apa (tapi memang sakit pun), kawan aku, mel ni buat service printing kat bilik dia. dia letak la iklan yang macam biasa orang selalu buat tu, 50sen untuk colour 10 sen untuk black. lepas tu ada jiran bilik dia ni nak print. tapi dia taknak dengan harga 50 sen tu (nak print colour ni), nak harga 20sen sebab dia kata sikit je. mel pun okey jelah kan sebab memang ingat sikit.

masa tu aku dengan lima orang kawan lagi ni study dekat luar bilik, ada tempat macam bilik tv la dekat kolej dorang ni. kitorang study jelah macam biasa sampai la mel datang dekat kitorang (jiran bilik dia p edit benda yang di print tu kat bilik dorang sat) cerita la budak tu print lebih kurang 40 lebih helai kertas sijil..diulangi sijil ye. bukan kertas A4 putih tu. tang mana yang sikit ntah sampai mintak 20sen. colour pulak tu! okey ada juga yang blackwhite tapi logik tak mintak 20sen untuk colour? taktau la kot-kot ada yang buat 20sen ke kan..tu memang nak bersedekah la kot.

habis kitorang pun cakap la mana boleh macam tu mel. kalau taknak mahal sangat pun 70sen pun jadilah. kalau dekat luar takde orang print colour sijil tu 20sen. mel ni pulak takut nak cakap kat budak tu sebab yelah dia dah okey kan je dengan 20 sen orang tu. sebelum tu ana (roomate mel) dah bisik bisik letak seringgit mel sambil tunjuk2 satu jari tapi mel tak perasan pulak. lepas tu kitorang suruh je dia mesej budak tu. nak hantar mesej pun dia takut juga. hailaa..budak mel ni. habis oni yang tukang taip mesej tu. dah siap taip tak send juga.

sampailah tiba-tiba budak tu datang cari mel mintak kunci bilik mel sebab nak buat apa ntah aku dah lupa. lepas tu mel datang balik, suruh send jelah mesej tu. yang kitorang ni dah kalau orang tu baru je jumpa kita takkan la nak hantar mesej, baik cakap depan depan. dah si mel pun taktau nak cakap macam mana kat depan budak tu, hantar jelah mesej tu. lepas beberapa minit budak tu reply. dia kata, depan pintu bilik tulis 50sen, nape nak 70 sen pulak. macam tulah lebih kurang. tiba-tiba pandai pulak budak ni, tau pun 50 sen tapi p mintak 20sen pasai apa. mel pun okey kan je lah.

lepas tu dia reply balik nak bayar dah. dia bayar setakat yang dia print tadi. kalau ikutkan budak tu nak print lagi lepas dah edit sijil tu. mungkin sebab 50sen kan terus dia tak jadi. masa kat bilik tu ana ikut sekali, buat peneman mel nak menjawab-jawab dengan budak tu. sekali budak tu bawa geng 4 orang termasuk dia sekali. dorang pun fight la nak juga 20sen sebab yang kes mel dah janji tadi tu lah. dia kata la dekat kedai kolej 30sen je kot tapi sebab print rosak tu dia datang bilik mel. tapi dia dah nampak depan pintu bilik tulis 50sen dan kertas dorang kertas sijil sibuk minta 20sen juga. lama lama mel kata 30sen jelah, ana tak sempat nak kata apa-apa sebab ana nak mintak 40sen. benda dah jadi kan.

ye mungkin silapnya mel setuju terus dengan harga 20sen. dan mungkin silap kitorang juga tak pergi sekali ramai ramai fight budak tu. kalau tak dah confirm dia kena bayar 70sen. bajet dia senior sangat lah!

#budak tu bukan budak bisnes. so, bukan senior kitorang la.

No comments:

Post a Comment