Advertisement

Sunday, 22 July 2012

5 Bonus Khas Ramadan

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud : "Umatku diberikan lima perkara yang belum pernah diberikan kepada umat-umat terdahulu ketika Ramadan iaitu :

Bonus 1
Bau mulut orang yang berpuasa itu lebih wangi daripada kesturi di sisi Allah.

Bonus 2
Para malaikat beristighfar untuk mereka seghinga mereka berbuka.

Bonus 3
Allah memperindahkan syurga-Nya setiap hari dan berfirman: 'Hampir-hampir hamba-hamba-Ku yang soleh akan dicampakkan pelbagai kesukaran dan penderitaan lalu kembali kepadamu.'
(Mereka sanggup bersusah payah di dunia demi kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.)

Bonus 4
Syaitan-syaitan dibelenggu, tidak dibiarkan lepas seperti pada bulan-bulan selain Ramadan.

Bonus 5
Mereka akan mendapat keampunan pada akhir malam (orang yang beramal akan disempurnakan pahala amalan mereka setelah selesai mengerjakannya.)
Ada sahabat bertanya kepada Baginda s.a.w.: "Ya Rasulullah, apakah itu berlaku pada malam Lailatulqadar?" Baginda menjawab: "Bukan, tetapi pelaku kebaikan akan disempurnakan pahalanya seusai menyelesaikan amalnya." (Riwayat Ahmad)

sumber: Majalah Solusi Isu No.34

Sunday, 15 July 2012

Mencari Idea Buat Duit

assalamualaikum

keadaan makin gawat sekarang. dah lah tengah sesak. kamera pulak hilang. maka aku kena cari jalan kumpul duit. kalau sekaran ni cuti lama dah aku kerja. baru ingat nak order macaroon dekat the 7th muffins, tapi mengenangkan fulusnya nggak cukop. lupakan je. wuuaargghhh.

okey maka planning aku nak buat muffins or apam polka dot tu. then suruh la adik aku jual dekat sekolah. mesti ramai beli kan. dah alang-alang aku menepek lama kat rumah ni. tapi sebelum tu aku kena la korek duit dulu untuk buat modal. duit nak bayar yuran pun dah melayang kena buat ic baru ni kan pulak nak cari duit modal. kena la pinjam dekat mak dulu. tapi kalau boleh malas nak mintak dekat mak.

maka cara macam mana lagi ye aku boleh dapat duit??haaa...tau dah. yes! aku pinjam member baik aku jelah. haha. mudah-mudahan hati dia terbukak nak bagi aku pinjam. sekarang jom mula mencari bahan dan cara-cara buat apam. ganbatte ne!

nota kecik:
*lama-lama aku makin terjebak dengan dunia bisnes..haha. tinggal nak polish skill bercakap dan keyakinan diri je.

Thursday, 5 July 2012

Aku Ada Short Sem..Kau Ado?

Assalamualaikum!

course aku takde cuti berbulan-bulan macam orang lain. kalau nak cuti berbulan-bulan pandai-pandai sendiri susun jadual, tarik mana-mana subjek. sebab tu ada yang boleh cuti sebab tak payah ambil short sem. tapi ada jugak yang tak ambil short sem dia nak sekalikan (atau lebih tepat nak cuti berbulan-bulan) subjek short sem tu masa tahun dua atau tiga. cuma pointer ko kena tinggi la supaya dapat ambil banyak subjek. kalau setakat pointer dua je jangan mimpi taknak ambil short sem (macam aku..haha).

hari isnin dah mula dua kuliah. memang mantap ah nak belajar banyak topik dalam dua bulan dengan ada projeknya midsem lagi. perghh..menguji tahap kebolehupayaan untuk study betul. kalau sem panjang ada gap untuk study sebelum final (even dah ade study week, msti la tak gunakan utk study kan..haha). kali ni takde gap rasanya sebab lepas seminggu cuti study week dengan raya ada final exam 4hari je. agak-agak ada gap tak untuk tiga subjek yang aku ambil. macam takde je. mesti berderet dalam 4hari tu ada exam. makanya kenalah cuba..eh bukan cuba, mesti!study time cuti study week a.k.a cuti raya tu.

subjek yang aku ambil international business (ib), perniagaan mengikut perspektif islam (pmpi) dan etika apa ntah aku lupa nama panjang dia, for short etk sudah. maka ib quite interesting yet sangat mendebarkan tiap kali masuk kelas tu. kalau boleh nak habis cepat keluar cepat. sebabnya akan ada sesi give your opinion. bab ni yang aku lemah (lec cakap student ni kurang sangat bercakap,so kita bercakap2 lah dalam kelas ni..cis~) nak bagi pandangan sendiri. aku bukan jenis outspoken so agak susah. ye praktis make perfect kan..huhu. projek dia macam mana lah nanti.

pmpi pun sama jugak. cara pembelajaran memang seronok tapi bab bila dia tanya tu yang aku tak tahan. kenapa nak tanya??huhu. part yang bagus lec pmpi dan kami dah sepakat utk menggantikan semua kuliah masa bulan puasa pada kuliah sebelum puasa ni. kitorang ada dua minggu sebelum puasa maka setiap satu hari akan ada dua sesi kuliah untuk dua topik. kelas kitorang dua kali seminggu, so jadi empat kali seminggu la kuliah kitorang tapi pada hari yang sama. kelas start pukul dua sampai pukul lima. rehat untuk solat asar lepas tu sambung balik kuliah untuk next topik pukul lima sampai la pukul lapan (mungkin akan habis sebelum maghrib). ohsem tak!haha..jadi kelas ni akan habis smpai awal bulan lapan dengan satu topik je then boleh bersuka2 kejap sebelum exam. sekurang-kurangnya kelas kitorang tinggal untuk dua subjek je lah. nasib lah projek tak payah presentation.

etk pulak aku tak sempat nak masuk kelas sebab ada meeting (oh pleasee..bajet busy). nasib baik lec bagi daftar manual untuk set dia kalau tak kena lah tunggu seminggu kemudian baru dapat daftar. aku ada program dekat melaka start sabtu 7hb ni sampai rabu 11julai. kiranya aku tak pergi kelas lah dan susahlah nak daftar manual nanti. alhamdulillah dapat lec yang memahami, boleh lah aku daftar..hehe. kelas etk pon ada projek gak, kena buat kajian kes dan ada presentation. kelas ni mungkin tak stress sangat sebab dah biasa dengan lec ni masa sem satu dulu. setakat kena bincang2 dalam kumpulan lepas tu present takde hal lah..haha (berlagak!padahal aku tak suke jugak..) apa ntah yang aku suka..ish3.

okey lah lepas ni ada meeting untuk program kat melaka. sambil tunggu budak2 ni bangun, baik habiskan men-download cerita.