Advertisement

Sunday, 25 November 2012

enjoy the UIDF at saturday night!

Assalamualaikum

hamboii tajuk nak omputeh aje. padahal isi dalam berbahasa melayu hokay. UIDF atau UKM International Drums Festival 2012 yang berlangsung tadi iaitu sabtu 24 nov 2012 (tak boleh cakap semalam sebab belum siang lagi walaupun sekarang dah masuk 25hb) disertai oleh 5 buah negara termasuklah Malaysia tanah air ku (tibetibe). UIDF yang bertempat di DECTAR ini sangat lah ohsem ouh bukan sangat tapi ohsem je. hehe. tapi walaupun begitu ia tetap ohsem (suka eja awesome - ohsem, nampak cool kan?).

kaki takkan melangkah ke festival ni kalau takde kerja yang kena buat. terima kasih pada kerja tersebut kerana menjadikan hari saya sangat ohsem (ehhh..sangat lagi) dan buatkan mata bertambah tahap keletihan (sebab terlampau kena aircond :)). jadinya takda apa lah yang ingin diceritakan sangat. biarlah gambar yang bercerita.

persembahan daripada Vietnam - National University of Vietnam (kalau tak silap)




persembahan daripada Indonesia - Sekolah Tinggi Seni Indonesia,Bandung Indonesia

tarian dorang superb. seni tarian gabung seni silat (diorang panggil silat ke?)


persembahan daripada Malaysia



persembahan daripada Thailand (lupa nama ipt dorang)

macam-macam ragam peserta Thailand ni. sekarang ni beliau sedang angkat gendang tu guna gigi beliau je. ye ada tali ye disitu then dia pun gigit tali tu dan angkat. amacam,hebat?

yang ni pulak beliau yang sedang main dekat belakang tu tiba-tiba hilang. ye hilang bukan dengan ilmu magik ye tapi hilang dengan menundukkan atau menyembunyikan (haa kau ayat) badan beliau. amacam hebat tak?


persembahan daripada Filipina 
filipina punya paling rancak. ini adalah gabungan moden dan tradisional. ada something alat tradisional yang dorang pegang tapi taktau nama benda alah tu. hehe.

nampak tak?beliau lah orang paling seksi sekali. the seksi man. hehe.

ada lagi persembahan sebenarnya daripada UUM, Voice of Percussion, dan team kebudayaan UKM sendiri. dalam banyak-banyak persembahan tiga yang last ni paling best. hehe. siap rekod habis bateri lagi. mungkin cerita yang itu aku akan letakkan di blog milo halia (kesian sangat dengan blog tu lama sangat terbiar)

#serius-ly sekarang mata cepat letih bila duduk dekat tempat yang ber-aircond. bila mata letih tu maksudnya terasa nak lelap je. haishhh~

Saturday, 24 November 2012

hari sabtu yang tenang

Assalamualaikum...

alhamdulillah habis sudah midterm exam. lama betul nak tunggu exam habis mana taknya timing exam untuk setiap subjek bukannya sama. nasib baik midterm aku tiga subjek je. hehehe. jeles member-member tengok aku dah habis exam. sebabnya mereka ada exam hari ahad besok haha. takpe mereka semua tu otak bijak bijak mesti boleh jawab.

walaupun midterm dah habis nak tunggu result tu buat satu penantian yang mencabar jugak tu. risau berdebar semua ada. ayat normal untuk sedapkan hati - alahh baru midterm kot. cehh~ tinggal sebulan je lagi sebelum final exam bulan januari nanti. dalam sebulan tu jugak lah esaimen menanti untuk disiapkan. kalau siapkan lepas tu hantar takpe lagi. lepas hantar kena present pulak. haishhh~ normal lah tu kan. hehe.

mengikut jadual pembelajaran aku sepatutnya penuh aktiviti aku untuk satu hari. tapi selalu tersasar daripada plan. lama-lama tak berkesudahan lah esaimen gue yang menimbun tu. haha. okey nanti kejap lagi ni aku buat. yeah! *dengan penuh keazaman*

tukang taip,
.themj

#dlm draft berhabuk cerita pulau perhentian tak tertaip =_=

Wednesday, 14 November 2012

Wordless Wednesday #5 Blogwalking

Benda yang paling aku miss sekali.....





perlu ada passion berblog semula utk blogwalking. aku kadangkadang jenis cepat bosan.

#sumber inspirasi gambar google je :)

Tuesday, 13 November 2012

Untuk Tiga Perkara

Assalamualaikum

ada beberapa perkara penting yang berlaku.

satu. sekarang lagi tengah cuti midsem untuk rakyat jelata ukm.

dua. ukm kacau bilau saat ini. paling terbaru susur gajahnya runtuh berderap dihempap pokok lalu menghempap kereta.

tiga. esaimen buat jantung kacau bilau kala ini.

*facebook*

search susur gajah ukm kat google tak jumpa. takpatut takpatut. 

nota kecik : siap ada video kejadian lagi tahu. pengacaranya faizal yang aku kenal time opkim sem lepas. hamboiii dah menari, mengacara pun kau nak. oke jom solat pastu tido! hahaha.



Tak Tidur Lagi


Assalamualaikum....
jam menunjukkan pukul 5.16 pagi. apa entah yang aku buat tak tidur lagi. ini lah bahananya bila tidur awal sikit lepas tu pasang niat bangun semata-mata nak online. ish ish ish...

dekat 5 jam lebih lah jugak aku berjaga. cuba kalau pasang niat nak bangun tu nak siapkan assignment, hmmmm memang taklah. hari ni je dah selasa. tinggal lagi 5 hari habis cuti midsem. bunyi macam lama lagi kan. tapi bila semak balik assignment yang tak berusik, fuhhh mau kecut hati perut. dengan tutorial finance yang sampai tiga bab tu.

subjek sem ni sikit je aku ambil. tapi nak mengerjakan tiaptiap satu subjek apa la punya payah sangat. kadang-kadang datang kesedaran dalam diri - aku nak dapat 4 flat sem ni!. kadang-kadang hilang balik kesedaran tu bila jumpa si internet.

tapi betul. serius. dalam hati nak dapat 4 flat sem ni. dapat untuk satu sem ni pun jadi lah. baru lah bermakna group yang aku dan geng lain buat dekat fb. ngeh ngeh ngeh.

rasanya berfoyafoya je lebih *peace*

sumber inspirasi gambar google :)

nota kecik : kalau gatalgatal tidur sekarang konpem lelap terus.

Wednesday, 7 November 2012

#PROMOSI MADU MINDA ZA'FARAN

Assalamualaikum.
Marilah mencuba satu lagi produk muslim keluaran bumiputera iaitu Madu Minda Za'faran. Setakat ini pasaran Madu Minda Za'faran ini tertumpu kepada pelajar dan kakitangan UKM, Bangi. Insya Allah akan diperluaskan diseluruh kawasan tidak lama lagi. Selamat Membeli!

MADU MINDA ZA'FARAN adalah suplemen untuk minda yang terdiri dari nisbah-nisbah makanan kesihatan sumber alam yang tidak sedikit pun mengandungi bahan kimia.

Ramuan Madu Minda Za'faran

Madu Lebah Asli - penawar untuk manusia yang difirmankan oleh Allah S.W.T di dalam Surah An-Nahl ayat 69:
 "Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu". (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit. Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir".

Za'faran - herba dari stigma bunga yang mempunyai kualiti tinggi untuk hafazan dan ingatan. Hadrat Ali K.W dalam berbicara mengenai za'faran ini pernah berkata, "Apabila za'faran dan madu dicampurkan dalam nisbah-nisbah yang tertentu, akan dikagumi ingatannya, sehingga ia akan dituduh melakukan sihir".

Habatus Sauda - menurut Imam Bukhari, dalam sepootongg hadith telah bersabda Nabi S.A.W, "Pada habatussauda ini mengandungi penawar pelbagai penyakit kecuali maut".

Di antara khasiat-khasiat Madu Minda Za'faran ini adalah :

  • Menajamkan minda dan menguatkan daya berfikir
  • Meningkatkan daya kecerdasan minda, hafazan dan ingatan
  • Mengatasi masalah pelupa
  • Memulihkan kepenatan minda
  • Menggurangkan tekanan emosi, stress, kerunsingan dan mengembalikan 'mood'
  • Melancarkan ucapan, berhujah dan bersyarah
  • Meningkatkan sistem imunisasi badan dari penyakit


Sebarang maklumat lanjut bolehlah layari Facebook Madu Minda Za'faran